تاریخ: ۷:۱۶ :: ۱۳۹۸/۰۴/۰۲

در پی سرنگونی پهباد آمریکایی توسط ایران بسیاری رسانه‌های امریکایی و نیز روزنامه‌ها و مجلات معتبر اروپایی با سرزنش ترامپ نسبت به بدعهدی با ایران نوشتند: اگر ترامپ به توفق هسته‌ای با ایران پایبند می‌ماند این بحران رخ نمی‌داد.

سرویس سیاسی اقتصاد شمال ،روزنامه “نیویورک تایمز” در این زمینه طی گزارشی، پیشنهاد ایجاد یک خط ارتباطی شفاف میان ایران و آمریکا برای تسهیل روند گفت وگوی دوجانبه را مطرح کرد.
درگزارش این روزنامه آمریکایی آمده است: خبر خوشحال‌کننده‌ای بود. رئیس‌جمهور “ترامپ” توئیت کرد که فرمان حمله به ایران را در دقایق پایانی پس گرفت چون واهمه داشت که هزینه انسانی آن بالا خواهد بود.
ترامپ در توضیح تصمیم خود مبنی بر حمله نکردن گفته است؛ “هیچ عجله‌ای برای انتقام نمی‌بینم”.
این یک صبوری است. شاید او به وقت بیشتری نیاز دارد تا خوب بنشیند و تفکر کند و ببیند سر به هوا تصمیم گرفتن چه عواقبی در پی دارد.
اما همین روند تصمیم‌گیری در مورد ایران و اینکه فقط در ۱۰ دقیقه پایانی صدور فرمان حمله، تصمیم گرفته با ملاحظه تلفات انسانی احتمالی آن، حمله انجام نشود، خود فی نفسه هشدار دهنده،قدری عجیب و غریب است و البته آزار دهنده. همیشه تخمین تلفات انسانی یک اقدام نظامی، در مراحل آغازین تفکرات برای حمله انجام می‌گیرد نه در پایان کار.
به نوشته نیویورک تایمز، دستگاه نظامی آمریکا نمی‌تواند با اطمینان کامل بگوید که پهپاد آنطور که تهران می‌گوید، حریم هوایی ایران را نقض کرده است.
لازم است از این به بعد در اقداماتی از این دست، حتماً قبل از تصمیم‌گیری، یک چنین مسلمات محکم کار به روشنی مشخص و تبیین شود.
تحلیلگر ارشد چتم هاوس: ترامپ چشم به مذاکره با ایران دوخته است
تحلیلگر سیاسی و پژوهشگر ارشد موسسه انگلیسی “چتم هاوس” (Chatham House) گفت: ترامپ با دستور توقف حمله به ایران، همچنان چشم به مذاکره با تهران دوخته و درصدد است در میان مشاوران تندرو خود، نقش “پلیس خوب” را ایفا کند.
“صنم وکیل” در گفت وگو با شبکه خبری سی ان ان افزود: ترامپ کارزار انتخاباتی ریاست جمهوری ۲۰۲۰ را آغاز کرده و نگران طرفداران خود در این عرصه است و خوب آگاه است که در صورت درگیری با ایران، چنانچه وضعیت از کنترل خارج شود و تنش افزایش یابد این موضوع به نفع او و طرفدارانش نخواهد بود.
وی افزود: ترامپ با این نیت کارزار “فشار حداکثری” علیه ایران را به کار گرفت که بتواند تهران را به میز مذاکره بکشاند، اما مشکل اینجاست که این راهبرد عملاً موفق نبوده و اکنون وی با نوعی فشار ازسوی ایران مواجه است که تا پیش از بازگشت به میز مذاکره برخی امتیازها را ارائه کند.
وکیل به دستور ترامپ مبنی بر توقف حمله به ایران اشاره کرد و گفت: ترامپ قصد داشته در آن اتاق و در میان مشاوران تندرو، خود را فردی میانه رو نشان داده و نقش “پلیس خوب” را بازی کند و وجه مثبتی از خود به طرفدارانش نشان دهد و در عین حال پیامی برای تهران داشته باشد.
این پژوهشگر ارشد موسسه چتم هاوس ادامه داد: ترامپ به واقع تلاش کرده تا پیامی به تهران بفرستد مبنی براینکه من درصدد “تنش زدایی” هستم، خواهش می‌کنم ملاحظه بفرمایید.
وکیل افزود: رهبر عالی ایران بارها گفته که حاضر به مذاکره با دولت ترامپ نیست، اما ایران نیازمند دریافت امتیاز و رفع تحریم‌ها ناعادلانه اقتصادی آمریکا است.
* ترامپ به جای خطوط قرمز دارای خطوط مبهم است
تحلیلگر مسائل امنیت ملی شبکه تلویزیونی سی ان ان در ارتباط با تصمیم اخیر دونالد ترامپ مبنی بر درگیری با ایران گفت: تمامی خطوط قرمزی که ترامپ ترسیم کرده بود ایران از آن گذشت و شخص رئیس جمهوری به جای خطوط قرمز دارای “خطوط مبهم” است.
“سامانتا وینوگراد” (Samantha Vinograd) افزود: دونالد ترامپ بارها سلف خود “باراک اوباما” را در مورد اقدام نکردن به خطوط قرمزی که ترسیم می‌کند مورد انتقاد قرار داده، اکنون عمل نکردن خود وی در قبال خطوط قرمزی که تعیین کرده وی را فردی مردد و دارای سیاستی نامسنجم نشان می‌دهد.
وی ادامه داد: البته این تصمیم درستی بود که رئیس جمهوری دستور به لغو حمله را به چند دلیل داد. یکی از این دلایل پاسخ قوی ایران است. شخص رئیس جمهوری و وزیر خارجه آمریکا و دیگران به خوبی می‌دانند که ایران در منطقه تمایل و توان لازم برای پاسخ دادن به آمریکا را دارد.
این تحلیلگر مسائل امنیتی سی ان ان ادعا کرد: آمریکا اخیراً برخی پرسنل و خانواده کارکنان سفارت خود را در بغداد خارج کرد زیرا تهدید ایران در آنجا محسوس بود.
وینوگراد گفت: اگر آمریکا به ایران حمله می‌کرد، ایران به گونه‌ای آسیب زننده پاسخ می‌داد و حتی به متحدان آمریکا در منطقه ضربه می‌زد.
عضو سابق شورای امنیت ملی آمریکا ادامه داد: سوال دیگر این است که آیا رئیس جمهوری آمریکا هیچ مبنای قانونی برای حمله به ایران را دارد. این یک بحث بسیار مهم در داخل آمریکا است که خوشبختانه این حمله پشت سرگذاشته شد، اما کنگره و بخصوص دمکرات‌ها به این خواهند پرداخت که قصد و طرح رئیس جمهوری ترامپ برای راه انداختن این جنگ مبتنی بر کدام مبنای قانونی است، چیزی که ترامپ آن را در جیب خود پنهان ساخته و به جلو می‌رود.
رسانه تصویری آمریکایی از وی پرسید: برخی نمایندگان جمهوریخواه به دفاع از تصمیم رئیس جمهوری پرداخته اما دیگران وی را مورد انتقاد قرار داده‌اند که مانند سلف خود باراک اوباما عبور از خطوط قرمز را به اجرا نگذارده آیا این موضوع قابل قیاس است.
وینوگراد پاسخ داد: بسیار درد سر ساز است، بویژه آنکه رئیس جمهوری ترامپ در گذشته به شدت باراک اوباما را مورد انتقاد قرار داده بود، بله درست است رئیس جمهوری ترامپ به جای داشتن “خطوط قرمز” دارای “خطوط مبهم” است.
وی افزود: ترامپ تاکنون درباره ایران خطوط قرمز زیادی ترسیم کرده از جمله برنامه هسته‌ای و اکنون ساقط شدن پهپاد آمریکایی که خط قرمزی بود که از آن گذشت و دستور حمله را کنار گذاشت.
وینوگراد گفت: ترامپ از داستان‌های خطوط قرمز باراک اوباما درس نگرفته است، اظهارات دفاعی وی فایده‌ای ندارد و اکنون رئیس جمهوری ترامپ را فردی مردد با سیاستی نامشخص و مبهم نشان می‌دهد، اما بار دیگر تاکید می‌کنم که تصمیم ترامپ در کنار گذاردن حمله به ایران تصمیم درستی بوده است.
سی ان ان درادامه از وی پرسید: ترامپ در مصاحبه با “ان.بی.سی نیوز” گفته که بدنبال جنگ با ایران نیست اما اگر درگیری رخ دهد قلع و قمعی رخ خواهد داد که تا پیش از این کسی ندیده است، چه برداشتی از آن دارید.
وینوگراد گفت: هرچند ترامپ می‌گوید که تمامی گزینه‌ها بر روی میز است اما وی همچنین گفته که خواهان گفت‌و‌گو با ایران بدون هیچ پیش شرطی است.
وی ادامه داد: از نظر من در این برهه زمانی این یک حرکت عاقلانه‌ای است و خوشحالم که وی چنین حرفی می‌زند، حدود یک سال پیش “مایک پمپئو” وزیر امور خارجه آمریکا ۱۲ پیش شرط را برای مذاکره با ایران تعیین کرد این درست زمانی بود که آمریکا توسط دونالد ترامپ از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ خارج شده بود، حال با گفتن مذاکره بدون پیش شرط ازسوی ترامپ، وی اکنون درست برعکس آن چیزی است که در یک سال پیش بود.نیویورکر: بحران کنونی حاصل پایبند نماندن ترامپ به برجام است
نشریه آمریکایی نیویورکر در نوشتاری با اشاره به بالاگرفتن تنش‌ها میان تهران و وانشگتن در پی سرنگونی پهپاد آمریکایی توسط ایران نوشت: شاید اگر ترامپ به توفق هسته‌ای با ایران پایبند می‌ماند این بحران رخ نمی‌داد.
“رابین رایت” از نویسندگان این نشریه آمریکایی در نوشتاری با عنوان “پس از لغو دستور حمله ترامپ به ایران، چه خواهد شد؟ ” افزود: مدت کوتاهی پس از ساعت ۴ صبح، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران موشکی را به سمت یک هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی که در نزدیکی تنگه هرمز، دروازه‌ای راهبردی برای تامین منابع نفت جهان، نشانه گرفت. این هواپیمای جاسوسی بدون سرنشین، که بیش از صد میلیون دلار ارزش داشت با هدف یک موشک منفجر شد.
تهران در پاسخ به چرایی این حمله اعلام کرد این هواپیما وارد فضای سرزمینی کشورش شده و دولت ترامپ در مقابل ادعا کرد سرنگونی این پهپاد در آب‌های بین‌المللی رخ داده و پرواز آن بر فراز این آبها اقدامی تحریک آمیز نبوده است. چند ساعت بعد، “دونالد ترامپ” رئیس جمهوری ایالات متحده دستور حملات تلافی جویانه را بر روی ۳ هدف صادر کرد اما دقایقی پیش از حمله آن را لغو کرد. وی دلیل لغو حمله را به این دلیل عنوان کرد که آن را پاسخی درخور نمی‌داند. اما تنش میان دو کشور همچنان در بالاترین حد در ۳ دهه گذشته قرار دارد.
در ادامه مطلب درج شده در این نشریه آمریکایی منتقد سیاست‌های ترامپ می‌خوانیم: ناگفته نماند دولت ترامپ پیش از این هم ایران را مسئول حمله به ۲ نفتکش در آب‌های دریای عمان اعلام کرده بودند و این اتهامات جدای از ادعاهای کاخ سفید مبنی بر دست داشتن ایران در حمله به ۴ کشتی در بندر الفجیره و حمله به پایانه‌های نفتی عربستان سعودی است.
در این میان ایران هم تهدید کرده که در ماه ژوئیه (تیرماه) از برخی دیگر از تعهداتش در قبال توافق هسته‌ای خارج می‌شود، مگر اینکه قدرت‌های بزرگ، به ویژه اروپا، مزایای اقتصادی که وعده داده بودند را عملی کنند. ترامپ یک سال پیش در اقدامی یکجانبه و غیرمسئولانه از این توافق بیرون آمد و بار دیگر تحریم‌هایی که به موجب این توافق علیه ایران رفع شده بود را از سر گرفت.
فارن پالیسی: گستره دفاع هوایی ایران بیش از تصور ارتش آمریکا است
فارن پالیسی در مطلبی نوشت: سرنگونی پهپاد آمریکایی نشان داد گستره دفاع هوایی ایران بیش از چیزی است که ارتش ایالات متحده پیش‌بینی می‌کرد. بنابر این نیاز به بازنگری سیستم‌های نظارت هوایی در محدوده دفاع هوایی ایران احساس می‌شود.
“رابی گرامر” و “لارا سلیگمن” از خبرنگاران این نشریه آمریکایی در نوشتاری با عنوان “چرا ترامپ تصمیم گرفت به ایران حمله نکند” افزود: مقامات می‌گویند رئیس جمهوری آمریکا در پی راه حل مسالمت آمیزی برای این بحران است.
از یک سو دولت ترامپ با خروج از توفق هسته‌ای با ایران، سایه جنگ با ایران را ایجاد کرده و ازسوی دیگر، ترامپ، به عنوان منتقد طولانی مدت جنگ عراق، وعده داده ایالات متحده را از دهه‌ها جنگ‌های پرهزینه و درگیری‌ها در خاورمیانه بیرون بکشاند.
“فرد فلیتز”مشاور پیشین جان بولتون، مشاور امنیت ملی ترامپ، در گفت‌و‌گو با فارن پالیسی گفت که بر این باور است با دستور توقف حمله، ترامپ از ایجاد هر فرصتی برای راه حلی مسالمت آمیز دریغ نمی‌کند.
فلیتز ادامه داد: “این رئیس جمهوری است که برای خروج ما از جنگ انتخاب شده است، او نمی‌خواهد با ایران جنگ کند”.
اما بحث‌های داخلی که منجر به لغو حمله به ایران شده، نشان می‌دهد تیم امنیتی ملی در جهت مخالف گام برداشته و تندروهایی مانند بولتون، به نظر می‌رسد برای اقدام نظامی فشار می‌آورند حال آنکه مشاوران نظامی در این مسیر احتیاط را ترجیح می‌دهند. اما به نظر می‌رسد تصمیم لحظه آخر ترامپ برای لغو دستور حمله، یک شکست واضح برای تندورهای حاضر در دولت به ویژه بولتون بود.
تصمیم‌گیری در مورد اینکه آیا به ایران حمله می‌شود، به گفت‌و‌گو میان ترامپ و بولتون با مقامات وزارت امور خارجه از جمله “مایک پمپئو”، “مایک پنس” معاون رئیس جمهوری و “مارک اسپر” سرپرست وزارت دفاع در نقش رای سرگردان منجر شد.
“سوزان ملونی” کارشناس مسائل ایران در اندیشکده پرنفوذ بروکینگز گفت: “رئیس جمهوری دارای اهداف حداکثری است، اما برای پرداخت هزینه بالا آماده نیست.”
او همچنین گفت این بحران می‌تواند به این دلیل که آمریکا هر روز عرصه را بر اقتصاد ایران تنگ‌تر می‌کند، ادامه یابد. ایرانی‌ها نمی‌خواهند تنها از یک حمله نظامی اجتناب کنند. او گفت آنچه آنها می‌خواهند این است که ترامپ از اعمال فشار اقتصادی دست بردارد. این هدف نهایی آنهاست و درحال حاضر این هدف محقق نشده است.
ناگفته نماند تصمیم لحظه آخری لغو فرمان حمله در میان گزارش‌ها در مورد دیپلماسی میان واشنگتن و تهران به منظور جلوگیری از جنگ رخ داد. مقامات ایرانی به رویترز گفتند که ترامپ روز پنجشنبه از طریق عمان پیامی به تهران فرستاده و خواهان آغاز مذاکرات و جلوگیری از درگیری شده است. اما یکی دیگر از سخنگویان دولت ایران این گزارش را “مضحک” خواند و در عین حال یک مقام ارشد آمریکایی هم به واشنگتن پست گفت که این “یک دروغ محض و تبلیغات ازسوی ایران است”.
پمپئو یک تندروی وفادار در برابر ایران، درحالی که ادعا می‌کند حمله به نفتکش‌ها در دریای عمان کار ایران بوده، چشم انداز مذاکرات با ایران را در هفته‌های اخیر خوب می‌بیند. او به خبرنگاران در روز ۱۳ ژوئن (۲۳ خرداد) پس از اینکه دو نفتکش در خلیج فارس هدف حمله قرار گرفت، گفت: “سیاست ما تلاش اقتصادی و دیپلماتیک است که ایران را مجبور به مذاکره در زمان مناسب می‌کند تا یک توافق جامع را که طیف گسترده‌ای از تهدیدات را در بر می‌گیرد ایجاد کنیم”.
دولت ترامپ، ایران را به خاطر حملات متهم کرد؛ ادعایی که برخی از متحدان ایالات متحده از آن حمایت کردند، درحالی که ایران هر گونه دست داشتن در این حملات را رد کرد.
مقامات تهران هم به نشانه کاهش تنش به رویترز گفتند: “آنها از تیراندازی به سمت یک هواپیمای نظامی خودداری کرده‌اند. شایان ذکر است این هواپیمای مدنظر تهران، هواپیمایی نظامی از نوع پاتریوت P-8 دارای ۹ خدمه بوده و بیش از ۲۵۰ میلیون دلار ارزش دارد که هدف قرار دادن آن می‌توانست به شدت منجر به افزایش تنش‌ها و عبور از خطوط قرمزی شود که ترامپ نتیجه آن را حملات نظامی تلافی جویانه دانسته است.
رئیس پیشین سیا: ترامپ تحت تاثیر بولتون و پمپئو قرار نگرفت
رئیس پیشین سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) گفت، «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا با پرهیز از درگیری با ایران نشان داد که تحت تاثیر تندروهایی چون «جان بولتون» و «مایک پمپئو» قرار نگرفته است.
به گزارش تارنمای “هیل”، «جان برنان» ضمن قابل قبول دانستن تصمیم ترامپ در پرهیز از درگیری با ایران افزود: ترامپ بلوغ به خرج داد و در حضور تندروهایی چون جان بولتون و مایک پمپئو از درگیری با ایران منصرف شده است.
وی در گفت وگو با شبکه خبری «ام اس ان بی‌سی» تصریح کرد: منتقد سرسخت سیاست‌های دولت ترامپ در فشار اقتصادی به ایران و خروج از توافق هسته‌ای هستم اما تصمیم وی در اجرا نکردن حمله‌ای نامتوازن که می‌توانست به جان باختن ۱۵۰ نفر یا بیشتر منجر شود را قابل قبول می‌دانم.
برنان با بیان اینکه چنین حمله‌ای می‌توانست منطقه خاورمیانه را دچار درگیری نظامی گسترده‌تری سازد، گفت: ترامپ تشخیص داد که لازم است دلیل تغییر تصمیم خود را به منتقدانش توضیح دهد.
وزیر دفاع در دولت «بیل کلینتون» رئیس جمهوری پیشین آمریکا نیز با مثبت ارزیابی کردن تصمیم ترامپ، هشدار داد ممکن است از این پس کشورهای مخالف سیاست‌های آمریکا تهدیدهای نظامی این کشور را چندان جدی نگیرند.
«ویلیام کوهن» همچنین افزود: روند تصمیم‌گیری در دولت آمریکا زیر سوال رفته و این نکته منفی در برابر نکته مثبت عدم درگیری نظامی قرار دارد.
اشپیگل: تلاش آمریکا برای اعمال فشار به ایران با استفاده از تحریم‌های اقتصادی محکوم به شکست است
نشریه آلمانی اشپیگل با اشاره به تحولات اخیر خلیج فارس تاکید کرد تلاش آمریکا برای اعمال فشار به ایران با استفاده از تحریم‌های اقتصادی محکوم به شکست است.
نشریه اشپیگل با اشاره به این اخبار در تحلیلی نوشت: «رویکرد ایران» رئیس جمهوری آمریکا به شکست منجر خواهد شد.
بر این اساس دولت ترامپ می‌کوشد با اعمال «فشار حداکثری» به ایران، این کشور را بر سر میز مذاکره بکشاند اما دقیقاً با همین رویکرد خواسته گروه‌های تندرو را برآورده می‌کند.
این نشریه آلمانی در ادامه افزود: آمریکا ناوهای خود را در منطقه مستقر کرده و جنگنده‌هایش را در آسمان این منطقه به پرواز در می‌آورد و در بامداد جمعه خود را برای حمله به مواضع ایران در واکنش به ساقط شدن یک پهپادش در آب‌های این کشور آماده می‌کند.
اما به یکباره و در آخرین لحظه دستور حمله لغو می‌شود، در دقایق پایانی ترامپ حمله را متوقف می‌کند. هر چند موضع آمریکا در قبال ایران تغییر نکرده و همچنان «فشار حداکثری» در دستور کار واشنگتن قرار دارد.
اشپیگل هدف اصلی آمریکا از این بازی را افزودن میزان فشارها به جمهوری اسلامی و واداشتن آن به مذاکره می‌داند. با این حال ایران بارها با این خواسته آمریکا مخالفت و اعلام کرده که اساساً به گفت وگو با فردی مانند ترامپ که قابل اعتماد نیست، تمایلی ندارد.
ایران برای چندین دهه این موضع را داشته و سیاست‌های خود را با ابزارها، امکانات و همپیمانانش پیش می‌برد.
به نوشته این هفته نامه آلمانی تمامی برآوردها، تحلیل‌ها و گفت وگوها با دیپلمات‌ها، دانشگاهیان، خبرنگاران و شرکت‌ها نشان می‌دهد که ایران همچنان پابرجاست و شرایطش به هیچ وجه به کشوری که درحال شکست باشد، شباهتی ندارد.
اشپیگل نتیجه گیری می‌کند که سیاست آمریکا در اعمال فشار حداکثری به ایران نمی‌تواند کاری از پیش ببرد و در واقع تلاشی از پیش شکست خورده است.
ترامپ: از ایران بابت ساقط نکردن هواپیمای سرنشین‌دار قدردانی می‌کنیم
رئیس‌جمهور آمریکا در گفت‌وگو با خبرنگاران در کاخ سفید از ایران بابت ساقط نکردن هواپیمای ۳۸ سرنشینی قدردانی کرد و این اقدام را بسیار عقلانی خواند.
به گزارش ایسنا، به نقل از د هیل، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، با طرح این ادعا که یک هواپیمای دیگر نیز در محدوده هوایی ایران حضور داشته است، اظهار کرد: آیا می‌دانستید که روز گذشته یک هواپیمای دیگر با ۳۸ سرنشین درحال پرواز بوده است؟ این هواپیما در رصد ایرانی‌ها بود اما آن‌ها از شلیک به این هواپیما خودداری کردند. به نظرم این کار آن‌ها بسیار عاقلانه بوده است. ما بابت اینکه آن‌ها دست به چنین کاری نزدند، قدردانیم. این تصمیم بسیار خردمندانه بود.
دونالد ترامپ در ادامه اظهار کرد که هر پاسخی ازسوی ایالات متحده به ایرانیان برای ساقط کردن پهباد بدون سرنشین «زیادی» است.
وی همچنین مدعی شد: ایرانیان به سلاح‌ها هسته‌ای دست نخواهند یافت. ما به آن‌ها اجازه نخواهیم داد که به سلاح هسته‌ای دست یابند.
رئیس‌جمهور آمریکا در انتها بار دیگر ادعا کرد: ایران در اوضاع اقتصادی بدی قرار دارد. تحریم‌ها تاثیر بسزایی بر آن‌ها داشته است. ما تحریم‌های بیشتری علیه ایران اعمال خواهیم کرد. من تنها می‌خواهم که آن‌ها به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکنند. اگر ایرانیان بخواهند، می‌توانیم به سرعت به توافقی با آن‌ها دست یابیم. این مسئله به خود آن‌ها بستگی دارد.

روزنامه جمهوری اسلامی

print

پاسخی بگذارید