تداوم بی‌توجهی‌ها به بیمه محصولات کشاورزی در مازندران

تدوام بی توجهی‌ها به بیمه محصولات کشاورزی مازندران درحالی است که طبق آمار صندوق بیمه محصولات باغی و زراعی طی یک دهه گذشته میزان پرداخت غرامت تا حدود پنج برابر بیشتر از حق سهم دریافتی از تولید کنندگان استان بوده است.

به گزارش اقتصاد گستر شمال،به نقل از ایرنا، طبق آمار رسمی صندوق بیمه کشاورزی استان مازندران در سال زراعی گذشته یکهزارو ۳۰۰ میلیارد ریال به کشاورزان خسارت دیده غرامت پرداخت کرد که این میزان حدود پنج برابر بیشتر از حق سهم دریافتی از تولید کنندگان است.

گذری بر آمار و اطلاعات از خسارت حوادث طبیعی که با تغییر اقلیم در چند سال اخیر بیش از پیش به محصولات کشاورزی مازندران آسیب و خسارت جدی زده نشان می‌دهد که همچنان تولید کنندگان و فعالان این بخش نسبت به فرصت صندوق بیمه کشاورزی و حمایت های ویژه دولت، بی توجهی و غفلت می کنند.

باران سیل آسا و تگرگ، سیلاب، خشکسالی، سرما و یخبندان، طوفان و آتش سوزی از جمله عوامل طبیعی علیه محصولات کشاورزی در مازندران است که در چند سال اخیر به دلیل تغییر اقلیم شاهد خسارت زیادی به بخش زراعی، باغی، دامپروری و شیلاتی استان هستیم.

نمونه بارز کم توجهی به بیمه محصولات کشاورزی مازندران برنجکاری است، بررسی های آماری از بیمه برنجکاری با حدود ۳۳۰ هزار بهره بردار که محور فعالیت کشاورزی زراعی مازندران است، نشان می دهد که تا کنون کمتر از سه هزار هکتار از این اراضی تحت پوشش بیمه قرار گرفت، این آمار در سال زراعی گذشته ۹ هزار هکتار بوده است.

باید بپذیریم بیمه کشاورزی یکی از مهم ترین ساز و کارهای ایجاد امنیت در سرمایه گذاری های انجام شده و مقابله با خطر پذیری های طبیعی است، اما این مهم به وجود اینکه دولت حمایت های ویژه ای را در قالب یارانه بیمه ای محصولات کشاورزی به صندوق بیمه محصولات کشاورزی پرداخت می کند، کمتر مورد توجه قرار می گیرد.

تداوم بی‌توجهی‌ها به بیمه محصولات کشاورزی در مازندران

کم توجهی کشاورزان به بیمه محصول برنج در مازندران درحالی است که امسال نیز همانند سال های دولت ۵۰ تا ۸۰ درصد در نرخ حق بیمه کشاورزی یارانه می دهد، بنابراین لزوم توجه و مدیریت خطر پذیری ناشی از تغییر اقلیم در فعالیت های کشاورزی زراعی به خصوص شالیکاری مورد تاکید است.

کارشناسان کشاورزی معتقدند، بخش کشاورزی مازندران به خصوص محصولات زراعی و باغی در معرض عوامل جوی بوده و به علت شرایط نامساعد محیطی غیرقابل کنترل، همواره با خطرات و حوادث غیرمترقبه مواجه است، بنابرین به منظور پایداری و امنیت تولید بهره مندی از روش های مدیریت خطر پذیری اجتناب ناپذیر بوده و بیمه کشاورزی یکی ازابزارهای هدفمند و نوین در مدیریت ریسک محسوب می شود. این مقوله مهم نیز فقط با مشارکت تولید کنندگان و حمایت مالی دولت (حق بیمه) خسارت های وارده به گروهی از تولید کنندگان خسارت دیده با پرداخت غرامت، حمایت هدفمند در اجرای سیاست های دولت عملیاتی می شود.

از سوی دیگر امنیت غذایی با بیمه محصولات کشاورزی گره خورده است، با توجه به شرایط آب و هوایی و تغییر اقلیم، به خصوص شرایط کم بارشی و تشدید خشکسالی رویکرد ها به بیمه محصولات کشاورزی امسال متفاوت و در حمایت بیشتر از کشاورزان است.

نکته قابل توجه این که امسال دولت در حمایت از شالیکاران فرصت بهتری را برای جبران خسارت احتمالی ناشی از حوادث طبیعی و تغییر اقلیم در نظر گرفته است، دولت هر ساله اعتباری را در قانون بودجه برای بیمه کشاورزی و تامین حق بیمه سهم دولت در نظر می گیرد و سیاست دولت هم بر این است که جبران خسارت در بخش کشاورزی از طریق سازو کار بیمه کشاورزی صورت گیرد.

یکی از اثرات بیمه صندوق بیمه کشاورزی تضمین امنیت و کاهش خطر پذیری فعالیت های کشاورزی است که تولید کنندگان در خط مقدم کشاورزی هستند، کارگزاران و ارزیابان بیمه کشاورزی به طور یقین متناسب با واقعیت اقتصادی کشاورزی هر منطقه در جهت پرداخت غرامت به درستی در حمایت کشاورزان ورود پیدا می کنند.

تداوم بی‌توجهی‌ها به بیمه محصولات کشاورزی در مازندران

پایان اردیبهشت فرصت بیمه محصول برنج مازندران

معاون خدمات بیمه‌ای بانک کشاورزی مازندران از همه مسوولان و دست اندرکاران به خصوص مدیران جهاد کشاورزی، فرمانداران، بخشداران، دهیاران و کشاورزان پیشرو خواست تا شالیکاران را نسبت به انجام بیمه محصول برنج ترغیب کنند.

داود پورکیا روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : دولت در حق السهم بیمه محصول برنج ۵۰ تا ۸۰ درصد یارانه پرداخت می کند، کشاورزان می توانند از این فرصت تا پایان اردیبهشت ماه استفاده کنند.

وی با بیان این که تاکنون حدود سه هزار هکتار از زمین های شالیکاری مازندران تحت بیمه قرار گرفت که این آمار نسبت به سال زراعی گذشته ۶ هزار هکتار کمتر نشان می دهد، اظهار داشت: پایان اردیبهشت فرصت بیمه محصول برنج در نظر گرفته شد و تمدید بیمه برنج تا پایان خرداد محتمل است.

معاون خدمات بیمه‌ای بانک کشاورزی مازندران با توضیح این نکته که با وجود تجربه های تلخ ناشی از خسارت های عوامل طبیعی، سیلاب، برف و یخبندان و خشکسالی، اما همچنان پوشش بیمه ای تولیدات محصولات کشاورزی استان اندک است، اظهار کرد: در سال زراعی گذشته صندوق بیمه محصولات کشاورزی برای جبران به خسارت دیدگان بخش های مختلف کشاورزی استان یک هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال غرامت پرداخت کرده است.

وی با توضیح این که مشارکت کشاورزان به انجام بیمه تنها راه حل استفاده از فرصت بهره‌مندی کشاورزان مازندران از فرصت حمایت ۸۰ درصدی دولت در نرخ حق بیمه است، گفت: بررسی ها نشان می دهد که بیمه اجباری محصولات کشاورزی به عنوان یکی از شروط دریافت تسهیلات و یا نهاده‌های کشاورزی نیز اثر گذار نیست.

print

پاسخی بگذارید