بر اساس آمار بانک مرکزی، نرخ تورم نقطه به نقطه اقلام صادراتی کشور در نیمسال اول ۵.۶ برابر شد و از ۴۲.۹ درصد فروردین ماه به ۲۴۰.۶ درصد در شهریور رسید.
به گزارش اقتصاد شمال،بررسی روند نرخ تورم نقطه به نقطه اقلام صادراتی کشور در دوره زمانی فروردین تا شهریور ۱۳۹۷ نشان می دهد که نرخ تورم در این دوره از ۴۲.۹ درصد فروردین ماه به حدود ۲۴۰.۶ درصد در شهریور رسیده است.
بر پایه این گزارش، طی تابستان سال ۱۳۹۷ شاخص بهای کالاهای صادراتی با متوسط رشد ماهانه ۲۴ درصدی همراه بوده؛ در عین حال طی این مدت متوسط افزایش ماهانه شاخص بهای اقلام قابل تجارت ۹.۳ درصد بوده است.
اگرچه هر دو این شاخص ها هم از بازار جهانی و هم از نرخ ارز تاثیر می گیرند، اما احتمالا به دلایلی از جمله نرخ ارز ثانویه برای اقلام وارداتی و بهای کالاهای صادراتی و سهم بالای اقلام غذایی – کشاورزی در کالاهای قابل تجارت، اقلام صادراتی بیشتر تحت تاثیر قرار گرفته اند.
این گزارش حاکی است که روند افزایش نرخ تورم نقطه به نقطه اقلام صادراتی کشور که در فروردین ماه امسال ۴۲.۹ درصد بوده، در ماه های بعد نیز با طی کردن روند رشد به ۷۴.۹ درصد در اردیبهشت، ۸۴.۹ درصد در خردادماه، ۱۲۰.۶ درصد در تیرماه، ۱۸۰.۴ درصد در مردادماه و نهایتا ۲۴۰.۶ درصد در ماه شهریور رسید.
به بیان دیگر، نرخ تورم نقطه به نقطه شاخص بهای اقلام صادراتی کشور در یک دوره ۶ ماهه، به میزان ۵.۶ برابر رشد داشته است. با این وجود، بازگشت آرامش نرخ ها به بازار ارز و همچنین جلوگیری از روند رو به رشد نرخ ارزهای معتبر از جمله دلار، و تاثیر آن در افزایش و یا کاهش نرخ تورم، احتمالا از سرعت رشد نرخ تورم نقطه به نقطه اقلام صادراتی در ماه های پاییز کاسته شده باشد.