معاون ارزیابی انطباق اداره کل استاندارد گلستان گفت: ضروری است والدین قبل از استفاده کودکانشان از دستگاه بازی، نسبت به ایمن بودن آن، اطمینان کسب کنند.
شیما جهانبخش:وسایل بازی فلزی کهنه و غیراستاندارد، بلبرینگهای زنگ زده و معیوب، زنجیرهای نامتوازن تابها، کفسازی مملو از سنگ و ماسه و مواردی از این قبیل، همه از احتمال وقوع حادثهای تلخ خبر میدهد. آن هم درست در جایی که کودکانمان را برای بازی و شادی به آنجا میبریم. وقتی اشکهای کودکی که برای بازی به پارک آمده، اما به خاطر استفاده از دستگاههای غیر استاندارد دچار آسیب شده را میبینیم، افسوس میخوریم.
اما باز هم بیتوجه از کنار این دستگاههای غیر ایمن و افرادی که برای سود بیشتر اقدام به بهرهبرداری از آنها کردهاند میگذریم، غافل از اینکه شاید حادثه بعدی غیر قابل جبران باشد. استاندارد نبودن وسایل بازی و استفاده از وسایل انفرادی در پارکها و خانههای بادی عمومی، این روزها سبب شده، مسئولان استاندارد وارد عمل شده و اغلب این دستگاهها را پلمب کنند تا بار دیگر شاهد حادثهای تلخ برای کودکان نباشیم. همین چند روز پیش بود که «محمود فرمانی»، مدیرکل استاندارد گلستان اعلام کرد: «از ابتدای امسال تاکنون111دستگاه و تجهیزات بازی بهعلت نداشتن انطباق با استاندارد توقیف شده است».
هرچند وجود یک دستگاه ناایمن نیز در قبال جان کودکان آمار زیادی به حساب میآید، اما در استانی که به گفته مسئولان اداره استاندارد آن تنها 263 دستگاه بازی دارد، وجود این تعداد دستگاه غیراستاندارد، فاجعه بار است.
والدین خطر «قصرهای بادی» غیر ایمن را جدی بگیرند
«داوود مزیدی»، معاون ارزیابی انطباق اداره کل استاندارد گلستان با تأیید این آمار، گفت: در بازرسیهای انجام گرفته از ابتدای امسال، دستگاهها و تجهیزات بازی غیراستاندارد در استان شناسایی و نسبت به توقیف آنها اقدام شده است. البته باید توجه کنیم، «قصرهای بادی» که این روزها کودکان زیادی را به خود جذب کرده نیز جزو این وسایل بازی به حساب میآید.
نواقص برطرف نشود بهرهبرداران حق استفاده از دستگاه را ندارند
وی در مورد بازرسی از دستگاههای بازی گلستان، ادامه داد: در بازرسیهای انجام شده در تمام مناطق استان که شامل مناطق شرقی و غربی میشود، تعداد زیادی از دستگاهها که گواهی استاندارد نداشته توقیف شده و به بسیاری از بهرهبرداران این دستگاهها نیز اخطاریه داده شده تا نسبت به رفع نواقص دستگاههای مورد استفاده اقدام کنند. اگر این نواقص تا مدت زمان تعیین شده برطرف نشود، بهرهبرداران دیگر حق استفاده از این دستگاهها را ندارند.
مزیدی بر تشدید و ادامه بازرسی از شهرهای بازی استان طی دو ماه پایانی امسال تأکید کرد و اظهار داشت: با توجه به اینکه در تعطیلات نوروز حجم استفاده از تجهیزات بازی چند برابر میشود، تعداد بازرسیها را افزایش داده و نسبت به این موضوع با سختگیری بیشتری عمل خواهیم کرد.
«ترامپولین»های غیراستاندارد بیشترین تخلف را داشتهاند
معاون ارزیابی انطباق اداره کل استاندارد گلستان افزود: بیشترین تخلفات به «ترامپولین» یا همان تشک پرش درجا و بپر بپر، مربوط میشود. اغلب تشکهای استفاده شده، خانگی است که تنها برای استفاده یک یا دو کودک مناسب است. این در حالی است که در پارکها از همین تشکها برای استفاده همزمان بیش از 10کودک استفاده میشود. اگر بهرهبرداری میخواهد از ترامپولین استفاده کند حتماً باید از دستگاههای عمومی که برای شهرهای بازی طراحی شده، استفاده کند. این مقام مسئول با بیان اینکه رعایت نکات ایمنی در وسایل بازی و تجهیزات پارکها و شهربازیها مشمول استاندارد اجباری است، گفت: استاندارد شامل 3 مرحله ساخت، نصب و بهرهبرداری میشود؛ پس اگر بهرهبرداران خواهان دریافت تأییدیه برای استفاده از دستگاهی هستند حتماً باید همه این مراحل را با حضور و نظارت کارشناسان استاندارد انجام دهند.
ضرورت همکاری تمام دستگاهها
مزیدی بر همکاری و تعامل دیگر دستگاههای گلستان در این زمینه تأکید کرد و افزود: بر اساس مکاتباتی که با شهرداریهای مناطق مختلف استان داشتیم، تمام نواقص زمینهای بازی به این نهاد اعلام شده و از آنها خواستهایم در خصوص رفع آن اقدام کنند.همچنین درخواست شده از فعالیت تجهیزاتی که نسبت به دریافت گواهی ایمنی اقدام نکرده و تنها تحت نظارت شهرداری است، جلوگیری کنند.
انهدام دستگاههایی که قابلیت اصلاح ندارد
معاون ارزیابی انطباق اداره کل استاندارد گلستان خاطرنشان کرد: از تمام بهرهبرداران خواستهایم گواهینامه ایمنی صادر شده برای هر دستگاه را جداگانه نصب و در معرض دید مشتریان قرار دهند. البته این گواهینامهها برای یکسال صادر شده و در سالهای بعد افراد باید دوباره برای دریافت آن اقدام کنند. در طول این یکسال نیز اداره استاندارد بازرسیهای دورهای از این دستگاهها خواهد داشت. اداره استاندارد، بهرهبرداران مراکز تفریحی را موظف به استانداردسازی دستگاههای معیوب و معدومسازی دستگاههایی که قابلیت اصلاح ندارد، کرده است. از مردم و مسافران تقاضا داریم قبل از استفاده از این تجهیزات از ایمنی و استاندارد بودن آنها اطمینان حاصل کنند و در صورتی که بهرهبرداری گواهینامه خود را در معرض دید نصب نکند، این تخلف را از طریق شماره پیامک 30001517 به سازمان استاندارد اطلاع دهند تا نسبت به بررسی این موضوع اقدام شود.
والدین نسبت به داشتن گواهینامه استاندارد حساس باشند
مزیدی خاطرنشان کرد: نکته مهمی که مردم باید بدانند این است که در صورتی که دستگاهی گواهینامه استاندارد نداشته باشد نمیتواند تحت پوشش بیمه قرار بگیرد. از این رو، ضروری است والدین قبل از استفاده کودکانشان از دستگاه بازی، نسبت به ایمن بودن آن، اطمینان کسب کرده تا شاهد حوادثی تلخ و غیرقابل جبران نباشیم.