دامپزشکی مازندران به دامداران هشدار داد تدابیر لازم را برای جلوگیری از اثرات زیانبار اقتصادی ناشی از گرمای هوا اتخاذ کنند.
اداره کل دامپزشکی مازندران با توجه به هواشناسی مازندران مبنی براستقرار سامانه کم فشار سطح زمین و تقویت جریانات گرم جنوبی، تا روز سه شنبه ۱۷ خرداد ماه امسال، به دامداران هشدار داد تا با رعایت ضوابط و مقررات بهداشتی، تدابیر لازم را برای جلوگیری از اثرات زیانبار اقتصادی ناشی از گرمای غیر متعارف در واحدهای دامی خود اتخاذ کنند.
در این هشدار بهداشتی به مرغداران توصیه شد، با توجه به گرم شدن مداوم هوا و احتمال قطعی برق در برخی مناطق استان، مرغداران باید برای مقابله با شرایط استرس گرمایی آمادگی داشته باشند.
وجود موتور برق سالم و آماده به کار اهمیت زیادی دارد و هنگام صدور پروانه بهره برداری از ضروریات اخذ پروانه است، بنابراین مرغدارانی که موتور برق را برای واحد خود تأمین نکرده اند در اسرع وقت آن را تهیه کنند.
از دیگر عوارض استرس گرمایی کاهش مصرف غذا است که در طیور گوشتی موجب کاهش رشد و در طیور تخم گذار منجر به کاهش اندازه و میزان تولید تخم مرغ میشود.
راههای مقابله با استرس گرمایی به شرح ذیل است:
افزایش جریان هوا (استفاده از حداکثر قدرت هواکش ها)، خنک کردن هوای سالن با استفاده از مه پاش و اسپری آب بر روی دیوار، سقف داخلی و خارجی در طول ساعات گرم روز، در مناطق گرم و خشک.
در استرس گرمایی آب بیشتری توسط طیور مصرف میشود، بنابراین توصیه میشود آب خنک و کم نمک در اختیار گله قرار داده شود تا به کاهش دمای بدن کمک کند.
توصیه میشود تغذیه طیور در ساعتهای خنکتر روز (صبحها و عصر ها) انجام گیرد.
علاوه بر آن تمام کارهایی که سبب کاهش فعالیت طیور در طی ساعات گرم روز شود، مفید است.
اصلاح جیره و تعادل میان ترکیبات آن به همراه استفاده از غذاهایی که هضم راحت تری دارند تاثیر استرس گرمایی را کاهش میدهد.
بهتر است انرژی جیره بیشتر از منابع چربی تامین شود، زیرا در مقایسه با سایر مواد مغذی گرمای کمتری را ایجاد میکنند.
نصب فنهای اضافی، نصب مه ساز ها، استفاده از سیستمهای مناسب تهویه، سفید کردن سقف بیرونی مرغداری و یا استفاده از روکشهای آلومینیومی و … توصیه میشود و اضافه کردن ویتامینهای A، C و E در کاهش اثرات استرس گرمایی موثر بوده است.