مدیر باغبانی جهاد کشاورزی مازندران با اظهار این که هنوز ۳۰ درصد محصول پرتقال باغهای استان برداشت نشده است، گفت : باغداران باید علاوه بر برداشت هر چه سریعتر پرتقال تامسون ، چند اقدام پیشگیرانه را به منظور کاهش خسارت ناشی از تنش دمای پایین انجام دهند.
هادی ایزدی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با توضیح این نکته که ۱۰ درصد پرتقال های استان را رقم مقاوم به سرمای زیر صفر درجه توسرخ تشکیل می دهد که باغداران برای کامل شدن قند این رقم از مرکبات تا پایان دی نیز فرصت برداشت دارند، افزود: ولی وجود پرتقال تامسون از این پس با خطر پذیری جدی سرمازدگی مواجه است که برداشت آن مورد تاکید است.
وی با بیان این که معمولا مقاومت مرکبات تا دمای زیر سه درجه سانتی گراد است ولی سرمای بیشتر علاوه بر میوه به درختان نیز خسارت جدی وارد می کند ،بیان داشت: طبق آمار هواشناسی استان تاکنون کاهش دمای زیر صفر درجه را در مناطق جلگه ای و دشت استان که تقریبا ۹۸درصد باغ های استان دراین مناطق وجود دارد ،نداشته ایم،با این حال وجود باقی مانده میوه روی درخت اصلا جایز نیست.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی مازندران برداشت به موقع میوه قبل از یخبندان را در تحمل پذیری درختان نسبت به دمای زمستان موثر دانست و بیان داشت: باغداران استان بعد از برداشت میوه اقدام به محلول پاشی تغذیهای در باغها نیز کنند.
ایزدی محلول پاشی برای افزایش مقاومت درختان در برابر سرمای زمستان و پربارشدن درختان در سال آینده را بسیار موثر توصیف کرد و توضیح داد: : دستورالعمل محلول پاشی ترکیبی پنج کیلو اوره در هزار لیتر آب به همراه کود تقویتی سفید و کود تقویتی نیترو کامل یک لیتر در هزار لیتر آب و به همراه صابون محلول پاشی یک در هزار لیتر است .
این کارشناس باغبانی مازندران گفت: این محول تغذیهای در تنه و ریشه درختان ذخیره میشود و در فصل گلدهی علاوه بر اینکه ریزش گل کمتری اتفاق میافتد تبدیل گل به میوه نیز برای فصل زراعی سال آینده نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
وی دمای حدود صفر درجه سانتی گراد در مناطق دشت و جلگه را بسیار مناسب به عنوان شوک درختان مرکبات در مازندران دانست و گفت: به طور یقین این میزان دما علاوه بر از بین رفتن آفات ، سبب گلدهی بهتری در سال آینده نیز می شود.
جدول دمای هوای استان مازندران نشان می دهد که دمای هوا طی دو روز گذشته در مناطق ساحلی و جلگهای بین هشت تا ۱۲ و در مناطق کوهستانی و ارتفاعات نیز بین ۱۰ تا ۱۴ درجه کاهش یافت.
بر اساس گزارش هواشناسی مازندران، بیشترین میزان کاهش دما در شهرهای ساحلی و جلگه ای مازندران مربوط به مناطق مرکزی از جمله شهرستان های ساری، جویبار، سیمرغ و قائمشهر بوده است بگونه ای که دمای هوای این شهرها از ۲۳ درجه سانتیگراد بالا صفر در روز اول دی با ۱۲ درجه کاهش امروز به ۱۰ درجه سانتی گراد بالای صفر رسید و کمترین میزان کاهش دما نیز با ۶ درجه سانتی گراد مربوط به رامسر بوده است.
دمای هوا در مناطق کوهستانی و ارتفاعات مازندران نیز در ۲ روز گذشته کاهشی شد و بیشترین میزان کاهش دما نیز با ۱۴ درجه در بلده ، کیاسر و سواد کوه اتفاق افتاد بگونه ای که دمای هوای این مناطق از ۱۹ درجه سانتی گراد بالای صفر در ۲روز پیش ؛مروز با ۱۴ درجه کاهش به پنج درجه سانتی گراد بالای صفر رسید و کمترین میزان کاهش دما نیز با ۱۰ درجه مربوط به کلاردشت بوده است.
طبق پیش بینی هواشناسی مازندران دمای هوای امشب مازندران نیز در سیاه بیشه به ۲ درجه زیر صفر و بلده و آلاشت به یک درجه زیر صفر خواهد رسید و شهروندان کیاسری و سوادکوهی هم دمای هوا صفر درجه را تجربه خواهند کرد.
مجموع باغ های مرکبات مازندران ۱۱۲ هزار هکتار است که از این میزان ۱۱۰ هزار هکتار ارقام بارده هستند. همچنین از مجموع باغات مرکبات مازندران ۸۰ هزار هکتار زیر کشت ارقام مختلف پرتقال ، ۳۰ هزار هکتار ارقام مختلف نارنگی و بقیه زیر کشت محصولاتی از جمله نارنج و لیمو قرار دارند.
سلانه حدود ۲میلیون و ۷۰۰هزار تن انواع مرکبات در مازندران تولید و عرضه می شود.