اواخر خردادماه سال جاری بود که اتفاقاتی که در پانزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی و تجاری جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه و همچنین دومین همایش چشمانداز همکاریهای تجاری و فرهنگی ایران و ناحیه فدرال قفقاز شمالی فدراسیون روسیه رخ داد و باعث شد رابطه دو کشور ایران و روسیه در همه زمینهها از جمله انرژی محکمتر شود.
به گزارش اقتصاد گستر شمال، در مراسم مذکور که به میزبانی ایران برگزار شد، در ابتدا هفت سند همکاری در چارچوب این اجلاس برنامهریزی شده بود که با علاقهمندی و سطح وسیع شرکت کنندگان از دو طرف، در نهایت ۱۲ سند همکاری امضا شد که از جمله آنها تفاهمنامهای برای بهینهسازی نیروگاه رامین اهواز، یادداشت تفاهم همکاری در زمینههای مختلف مربوط به انرژی الکتریسیته، در حوزه همکاریهای حمل و نقلی، شرایط خوبی برای آغاز عملیات اجرایی پروژه برقی سازی راه آهن گرمسار-اینچه برون فراهم شد.
توافقات ایران و روسیه در زمینه حمل و نقل
همچنین در سایر زمینههای مربوط به حمل و نقل مذاکرات و توافقات خوبی در زمینه وضع تعرفههای رقابتی، برگزاری جلسات چهارجانبه شرکتهای راه آهن روسیه، قزاقستان و ایران، تهیه یک نقشه راه برای اقدامات مشترک در خصوص پروژه برقی سازی راه آهن سرخس-بندرعباس، تهران-تبریز، خط دوم راه آهن بافق-تورگان-سنگان و ساخت راه آهن چابهار-زاهدان- بیرجند و اتصال به راه آهن بافق-مشهد و نیز بررسی پروژه خط ریلی رشت-آستارا در ماههای پیش رو قابل ذکر است.
اما در زمینه فعالیت شرکتهای ایرانی متقاضی آبزیان پرورشی ازجمله میگو و خاویار، توافقات خوبی مبنی برافزایش تعداد این شرکتها صورت گرفت. همچنین در زمینه همکاریهای دارویی و بهداشتی بین دو کشور توافقات خوبی انجام شد. ثبت اقلام دارویی مربوط به بیماریهای نادر ایران در روسیه و راه اندازی خط کشتیرانی تفریحی در دریای خزر توافق شد.
ایران و روسیه در کدام بخشهای انرژی به توافق رسیدند؟
در زمینه مربوط به انرژی اجرای توافقات و قراردادهای مربوط به واحدهای دو و سه نیروگاه اتمی بوشهر مورد تاکید قرار گرفت و کار به نحو مناسبی درحال پیشرفت است. در زمینه نفت و گاز هم مذاکرات مثبت و خوبی بین وزارت نفت ایران و وزارت انرژی فدراسیون روسیه انجام شد. در انتها وزارت نیروی ایران و وزارت انرژی روسیه احداث چهار واحد نیروگاه حرارتی در هرمزگان به ظرفیت مجموع ۱۴۰۰ مگاوات را مورد بررسی قرار دادند.
برگزاری جلسه بانکی بین ایران و روسیه
توافقات درحالی بین دو کشور انجام شد که قرار شد جلسه بین بانکهای مرکزی ایران و روسیه برای حل مسائل باقیمانده برگزار شود. همچنین در این راستا تاکید شد که با توجه به تحریمهای آمریکا علیه ایران و روسیه برای اینکه دو کشور سریعتر از تحریمها رهایی پیدا کنند هرچه سریعتر دلار را از مبادلات حذف کرده و به ارزهای ملی روی بیاورند.
گام جدید تحکیم روابط بین ایران و روسیه
بر اساس این گزارش، عصر روز دهم شهریورماه بود که رضا اردکانیان – وزیر نیرو – به عنوان رئیس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی و تجاری ایران و فدراسیون روسیه به همراه وزیر امور خارجه راهی این کشور شد تا گام جدیدی را در راستای تحکیم روابط دو کشور بردارد. هدف از این سفر این بود که اردکانیان ضمن دیدار و گفتوگو با الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه به بررسی آخرین وضعیت پروژههای دوجانبه و توافقات حاصله در پانزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی و تجاری دو کشور بپردازد.
طی سفر مذکور، روسای کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی و تجاری دو کشور همچنین در خصوص موضوعات مختلفی از جمله پیگیری پروژههای دوجانبه و توافقات صورت گرفته در پانزدهمین کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه که خردادماه امسال در شهرهای تهران و اصفهان برگزار شده بود به مذاکره پرداختند.
در این سفر آخرین وضعیت ساخت نیروگاه ۱۴۰۰ مگاواتی سیریک استان هرمزگان با استفاده از وام دولت روسیه و پروژه برقیسازی راهآهن گرمسار- اینچه برون مورد بررسی قرار گرفت و دو طرف بر لزوم تسریع در روند اجرای این دو پروژه مهم تاکید کردند.
همچنین بر اینکه طبق توافقات صورت گرفته مقرر شده که از چهارم آبانماه موافقتنامه موقت تجارت آزاد میان ایران و اوراسیا وارد فاز اجرایی و عملیاتی شود، تاکید شد.
طرف روس در دیدارهایی که طی این سفر بین دو طرف برگزار شد، خواستار اجرایی شدن موافقتنامه سه جانبه ایران، روسیه و قزاقستان به منظور ورود موقت گندم، ترانزیت و سوآپ آن شد که این مهم نیز با قول مساعد اردکانیان و پیگیری جدی از سوی طرف ایرانی همراه بود.
وزیر نیرو انرژی روسیه همچنین با استقبال از همکاریهای طرفین در زمینه هوافضا خواستار همکاری دوجانبه در حوزههای انرژی دیجیتال شد که این مهم مورد استقبال طرف ایرانی قرار گرفت. در پایان این دیدار نیز رضا اردکانیان از وزیر انرژی روسیه برای شرکت در نوزدهمین نمایشگاه بینالمللی برق ایران دعوت به عمل آورد که این امر نیز با استقبال طرف روسی همراه بود.