گروه: اجتماعی
تاریخ: ۲۳:۵۳ :: ۱۳۹۸/۰۵/۰۶
از “پرسیکا” می توان به عنوان یک دهان شویه نام برد.
پرسیکا (به انگلیسی:PERSICA)
اشکال دارویی:دهانشویه و قطره
قطره پرسیکا
قطره پرسیکا از عصاره هیدروالکلی گیاهان زیر تشکیل شده است :
۱- گیاه مسواک ۳۰% Salvadora persian
۲-بومادران ۲۵% Achillea millefolium
۳-نعناع ۴۵% Mentha spicata
مواد موثره :
کلسیم ، فلوراید ، کلراید ، ترکیبات ، ایزوتیوسیانات ، تانن ، روغن های فرار (نظیر :منتول و آزولن ) و آلکالویید آکیلئن
موارد و مقدار مصرف:
قطره پرسیکا در پیشگیری از افزایش جرم روی دندانها،پوسیدگی دندان ،و خونریزی و امراض لثه و به عنوان ضد عفونی کننده دهان و مسکن درد دندان و لثه مصرف می شود.
مقدار مصرف :جهت جلوگیری از پوسیدگی دندان و بیماریهای دهان روزی دو نوبت هر بار ۱۵ ـ ۱۰ قطره را در ۱۵ میلی لیتر آب ریخته و به مدت ۲۰ ثانیه در دهان گردش داده و دور ریخته شود.
در درمان ناراحتی های دهان و دندان و جلوگیری از خونریزی لثه روزی ۵ ـ ۳ نوبت هربار ۱۵ ـ ۱۰ قطره را در ۱۵ میلی لیتر آب ریخته و به مدت ۲۰ ثانیه در دهان گردش داده و سپس دور ریخته شود.
جهت جلوگیری از خونریزی و عفونت بعد از کشیدن دندان و جراحی ها به مدت ۴ ـ ۲ روز، هر روز ۵ ـ ۴ نوبت ، هر بار ۴۰ ـ ۳۰ قطره را در ۱۵ میلی لیتر آب ریخته و به مدت ۲۰ ثانیه در دهان گردش داده و سپس دور ریخته شود.
مکانیسم اثر
استفاده مداوم از گیاه مسواک به دلیل میزان بالای کلراید موجب کاهش تشکیل پلاک دندان، جلوگیری از رنگی شدن دندان ها و التهاب لثه می گردد. به علاوه میزان بالای کلسیم موجود در این گیاه موجب استحکام دندان شده و ترکیبات ایزوتیوسیانات آن مانع رشد باکتری های دهان می شود.
عصاره اتانولی بومادران به دلیل داشتن ترکیبات سزکوییترپن لاکتون (آزولن) دارای اثرات ضد باکتریایی می باشد. عصاره آبیبومادران دارای اثر ضد التهابی است و به دلیل داشتن آکیلئین موجب کاهش زمان انعقاد خون شده و در خونریزی لثه موثر می باشد.
نعناع به دلیل داشتن منتول موجب ایجاد اثر ضد دردی و ضد عفونی کننده این فرآورده می گردد.
بررسی اثر دهان شویه پرسیکا بر ضایعات آفتی عود کننده دهان
بدون شک زخم آفتی عود کننده، از شایع ترین بیماریهای مخاط دهان است که با زخمهای دردناک منفرد یا متعدد در مخاط غیرکراتینیزه مشخص می شود. پرسیکا یک داروی صددرصد گیاهی است که از عصاره سه گیاه مسواک، بومادران و نعناع تشکیل شده، و دارای آثار ضد ویروسی، ضدقارچی و ضدالتهابی است. هدف از این مطالعه، بررسی اثر دهان شویه پرسیکا برضایعات آفتی بود. در این مطالعه، بیماران به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند و چهل بیمار دهان شویه پرسیکا و بیست بیمار پلاسبو دریافت کردند. در خصوص این بیماران پرسشنامه ای برای اخذ اطلاعات راجع به سن، جنس، سابقه ضربه، سابقه فامیلی، تعداد زخم، میزان تکرر وقوع آفت، مدت زمان حضور ضایعه، زمان ترمیم زخم و میزان اضطراب تکمیل شد. از بیماران خواسته می شد بلافاصله پس از بهبودی زخم مراجعه کنند. بیماران از نظر تغییر میزان درد و زمان ترمیم زخم به دنبال استفاده از دارو یا پلاسبو مورد قرار می گرفتند. طبق نتایج به دست آمده از آزمون مجذور کای دو طرفه (جداول A و (Bتفاوت معنا داری بین دو گروه دریافت کننده پرسیکا و پلاسبو از لحاظ تغییر میزان درد و زمان ترمیم ضایعات وجود داشت، طبق نتایج حاصل از این تحقیق می توان از دهان شویه گیاهی پرسیکا به جای داروهای شیمیایی که همگی مصنوعی اند و دارای عوارض جانبی نیز هستند، در درمان آفت استفاده کرد.
اثر دهانشویه پرسیکا بر روی التهاب لثه به واسطه پلاک میکروبی
التهاب لثه شایعترین فرم بیماری لثه می باشد که با تحریک عوامل محرک موضعی نظیر پلاک باکتریال چسبنده به دندان ها ایجاد شده و بخوبی به درمان هایی نظیر کنترل مکانیکی و شیمیایی پلاک جواب می دهد. استفاده از دهانشویه از راه های کنترل شیمیایی پلاک است که در این مطالعه اثر دهانشویه پرسیکا روی بیماران مبتلا به التهاب لثه مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش ها:این مطالعه تجربی بر روی ۶۰ بیمار مبتلا به التهاب لثه متوسط انجام شد. افراد مورد مطالعه به دو گروه مساوی مورد و شاهد تقسیم شده، هر دو گروه تحت آموزش بهداشت دهان قرار گرفتند.
از افراد گروه مورد خواسته شد علاوه بر رعایت بهداشت دهان و دندان براساس آموزش های داده شده از دهانشویه پرسیکا نیز استفاده کنند. اندازه گیری شاخص لثه ای، پلاک دندانی، خونریزی از لثه و عمق پاکت در زمان شروع مطالعه، دو هفته و پنج هفته پس از شروع مطالعه انجام گرفت.
داده ها با استفاده از آزمون آماری Paired T-test و Repeated measurement تجزیه و تحلیل و P≤۰٫۰۵ معنی دار تلقی شد. یافته ها:شاخص های لثه ای، پلاک دندانی و خونریزی از لثه بطور معنی داری پس از پنج هفته در گروه مورد نسبت به شاهد کاهش یافت (P<0.05). شاخص لثه ای در گروه مورد ۵۲%، در گروه شاهد ۹% و شاخص پلاک دندانی در گروه مورد ۴۷%، در گروه شاهد ۱۱% و شاخص خونریزی از لثه در گروه مورد ۵۶%، در گروه شاهد ۹٫۵% کاهش نشان دادند. عمق پاکت نیز درصد کاهش آن پس از گذشت ۵ هفته در گروه مورد (۱٫۳%) بیشتر از گروه شاهد (۱٫۱%) بود. نتیجه گیری:با توجه به نتایج درمانی دهانشویه پرسیکا در این مطالعه و تاثیر آن در کاهش شاخص های پریودونتال و عدم گزارش عوارض جانبی، استفاده از این دهانشویه برای درمان التهاب لثه توصیه می گردد.
عوارض پرسیکا
مصرف در حاملگی وشیردهی :
ایمنی مصرف این فرآورده در دروان بارداری و شیردهی به اثبات نرسیده است با این وجود منافع آن در برابر مضار آن باید سنجیده شود
عوارض جانبی پرسیکا
در افراد حساس به نعناع و بومادران احتمال بروز واکنشهای آلرژیک وجود دارد .
نکات قابل توصیه در مورد پرسیکا (Persica)
۱٫از رقیق کردن بیش از حد قطره خودداری گردد.۲٫پس از مصرف دارو از شستن دهان ،خوردن و آشامیدن حداقل به مدت ۲۰-۱۰ دقیقه خودداری گردد.۳٫برای حصول حداکثر نتیجه حداقل یک نوبت مصرف این دهانشویه بعد از مسواک شب و یا قبل از خواب صورت گیرد.