
وزارت اقتصاد باید اولویت نخست خود را حمایت و گره گشایی از بازار قفل شده و راکد سرمایه بداند یا آنکه دستاندازی دوباره به اندک رمق باقی مانده در بورس را در صدر برنامههای خود بنشاند؟
زینب مختاری- وزیر اقتصاد روز گذشته گفته است که دولت برای ششماهه نخست سال جاری برنامه دارد تا سهام شرکتهای دولتی به ارزش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان را که در فهرست واگذاری قرار دارند عرضه کند.
اگرچه فرهاد دژپسند اذعان کرده که باید برای این اقدام مشتری هم در بازار وجود داشته باشد اما با این حال زنگ خطر تکرار بهرهبرداری ابزاری دولت از بازار بیرمق سرمایه به صدا در آمده است. بازاری که مدتهاست در مسیر نزولی قرار گرفته و دولت جز دستکاری و تخریب فعالیت دیگری در قبال آن نداشته است. با این حال کسری بودجه سال جاری مجددا وزارت اقتصاد را ترغیب کرده تا به بهانه خصوصیسازی و واگذاری داراییهای دولت، فشار بر بازار سرمایه را افزایش دهد. اما سوال اینجاست که آیا این بار هم بورس مانند سال گذشته عمل خواهد کرد و ظرفیت جذب سرمایه برای عرضههای اینچنینی دولت را خواهد داشت؟ به ویژه آنکه طی ماههای گذشته نه تنها پول جدید ملموسی به بازار وارد نشده است بلکه حقیقیها که در سال گذشته اصلیترین نقش را در رونق معاملات و افزایش نقدینگی بازار سرمایه برعهده داشتند، اکنون تنها به یک گزینه فکر میکنند و آن هم فرار از بازاری با سرنوشتی مبهم است. در همین حال این نکته نیز قابل اعتناست که حتی عرضه بلوکی این سهام نیز میتواند منجر به افزایش فشار فروش توسط حقوقیها شود و ضربه تازهای را به بازار وارد کند.
دژپسند روز گذشته در حاشیه جلسه با اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار کرده است: «وزارت اقتصاد و دارایی ۲۷ هزار میلیارد تومان آگهی فروش در مرحله عرضه شرکتهای دولتی مشمول واگذاری به بخش خصوصی در اختیار دارد که باید مشتری و تقاضا برای آن وجود داشته باشد؛ بنابراین برنامه ما این است که برای شش ماه اول سال، به ارزش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان سهام شرکتهای دولتی که در فهرست واگذاری قرار دارند، آماده عرضه شود.» گفته میشود این نوع واگذاریها همواره مشتریان خاص خود را دارد به نحوی که حقوقیهای شرکتهایی که دولت همچنان سهامدار عمده آنهاست در کنار بانکهای بورسی که از بانک مرکزی دستور میگیرند، در این مواقع به کمک دولت میشتابند. این کمکها نیز معمولا هم شامل خرید سهام است و هم موجسازی و بازارگرمی برای عرضههای دولتی را به همراه دارد به نحوی که سهامداران خرد صفنشین را به دنبال خود بکشاند. اما در سوی دیگر بازار هم سهامداران حقیقی و حقوقیهای شرکتهای غیردولتی قرار دارند که عرضه ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی دولت برای موفقیت به سرمایه آنها نیازمند است. با این حال آیا تجربههای یک سال گذشته و زیانده شدن غالب نمادهای بازار به ویژه صندوقهای دولتی فراموش شده و سهامداران خرد مجددا سرمایههای خود را به پای عرضههای دولتی خواهند ریخت؟ به نظر میرسد با توجه به شرایط کنونی بازار سرمایه و صفوف سنگین فرار، پاسخ این پرسش منفی باشد. در این صورت دولتی که به زودی از مسند قدرت کنار خواهد رفت به چه منظور سیاستهایی بلندپروازانه را در مورد بازار حساس سرمایه مطرح میکند؟
لزوم پرهیز دولت از عرضه سهام تا متعادل شدن بازار
احمد اشتیاقی کارشناس بازار سرمایه در این باره به «جهانصنعت» میگوید: «شرایط فعلی بازار سرمایه به گونهای نیست که بتواند عرضههایی با این حجم را پشتیبانی کند. با شرایطی که اکنون بازار سرمایه دارد اگر بخواهیم عرضهای را به سهامداران فعلی تحمیل کنیم، بازار قدرت جذب آن را به هیچوجه نخواهد داشت.» او میافزاید: «حتی عرضههای اولیه بزرگ بورس و فرابورس هم فعلا متوقف شده و شرکتهای معدودی که طی هفتههای گذشته عرضه اولیه شدهاند، ارزش بازاری کمتر از ۵۰۰ میلیون تومان داشتهاند تا به بازار سرمایه فشار فروش وارد نشود.» این کارشناس بازار سرمایه عنوان میکند: آنچه اکنون برای بازار سرمایه حیاتی است و در بسته پیشنهادی ۳+۷ هم مصوب شد تزریق نقدینگی به بورس است.» اشتیاقی تاکید میکند: «در حال حاضر بازار سرمایه به دنبال نقدینگی است نه عرضه سهام. نمیتوان این روند را معکوس انجام داد. اگر دوستان بخواهند بسته مصوبات دهگانه را به درستی تحلیل کنند باید توجه داشته باشند که حتی یک مورد از این مصوبههای حمایتی مبتنی بر عرضه سهام نبود بلکه دستکم هشت بند آن بر تزریق نقدینگی به بازار تاکید داشت.» وی تصریح میکند: «عرضه این حجم از سهام به صلاح بازاری که دچار ضعف نقدینگی شده، نیست. بازار سرمایه اکنون از این مشکل رنج میبرد که اغلب سهمها به زیر ارزش ذاتی خود رسیدهاند.» این کارشناس بازار سرمایه اظهار میکند: «از سوی دیگر و با توجه به ریزش قیمتها در بازار این نکته هم قابل توجه است که دولت نباید سهام خود را ارزان بفروشد و کسری بودجه توجیه مناسبی برای ارزانفروشی نیست. اگر دولت در شرایط کنونی و بیتوجه به واقعیت بازار و نبود نقدینگی، سهام خود را عرضه کند باید به نصف ارزش ذاتی سهم راضی شود که خود دچار مفسده است.» اشتیاقی اضافه میکند: «البته شاید مدلی که مدنظر وزیر اقتصاد بوده عرضه به صورت بلوکی باشد که شرکتهای سرمایهگذاری خارج از تابلوی بورس این سهام را خریداری کنند. اما به نظر من در همین مدل هم دولت نباید در شش ماهه نخست سهام خود را آگهی و عرضه کند. در واقع اگر کسی اکنون قدرت خرید سهم دارد بهتر است سهام موجود در بازار را خریداری کند! چه اصراری است که سهام دولتی بخرد؟» او میافزاید: «عرضه سهام دولت به صورت خردهفروشی و روی تابلوی اصلی به هیچوجه مورد تایید ما نیست اما این عرضه فعلا به صورت عمدهفروشی و بلوکی هم نباید صورت گیرد زیرا به هر حال شرکتی که میخواهد آن سهم را بخرد ممکن است پرتفوی بورسی داشته باشد و برای تامین نقدینگی لازم برای خرید بلوک سهام دولتی به بازار سهام فشار فروش وارد کند.» اشتیاقی تاکید میکند: «مادامی که بازار سرمایه از کمبود نقدینگی رنج میبرد نباید فشار فروش مضاعف به آن وارد کرد. درخواست ما این است که تمامی واگذاریهای دولت از مسیر فروش سهام بعد از متعادل شدن بازار سرمایه انجام شود و پیش از آنکه بازار به نقاط تعادلی نرسیده است به هیچوجه این عرضهها صورت نگیرد.»
تداوم عملکرد منفی بورس و فرابورس
همزمان با اظهارات وزیر اقتصاد، روند ریزشی بازار سرمایه ادامه یافت و بدین ترتیب شاخص کل کانال ۱/۱ میلیون واحدی را از دست داد. در این روز نماگر بازار ۱۲ هزار و ۱۸۹ واحد دیگر معادل ۱۰/۱ درصد عقبنشینی کرد و به سطح یک میلیون و ۹۵ هزار و ۷۲۶ واحد رسید. در همین حال شاخص هموزن نیز چهار هزار و ۹۹۹ واحد معادل ۲۹/۱ درصد دیگر در کانال ۳۸۰ هزار واحدی پایین رفت. شاخصهای آزاد شناور، بازار اول و بازار دوم هم به ترتیب معادل ۰۰/۱، ۵۹/۱ و ۵۰/۰ درصد افت کردند. روز گذشته نماد شتران که از میانههای ساعات معاملاتی اندکی با افزایش تقاضا مواجه شده بود بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل گذاشت. در مقابل اما نمادهای وبملت، وتجارت، پارسان، وبصادر، رمپنا و خساپا بیشترین تاثیر منفی را در شاخص کل بورس داشتند. در همین حال شپنا، شتران، فملی، ولپارس، شستا، خگستر و ثامید به عنوان پرتراکنشترین نمادهای بورسی شناخته شدند. بورس در این روز معاملاتی به ارزش دو هزار و ۸۲۳ میلیارد تومان را به ثبت رساند. در آن سوی بازار، فرابورس هم با افت ۲۷ واحدی شاخص مواجه شد. در این بازار نمادهای آریا، شگویا و زاگرس بیشترین تاثیر مثبت و نمادهای فزرین، مارون، صبا و مادیرا بیشترین تاثیر منفی را در شاخص داشتند. همچنین فگستر، فتوسا، کزغال، کرمان، وسپهر، ذوب و آریا پرتراکنشترین نمادهای فرابورسی بودند. فرابورس در این روز معاملاتی به ارزش سه هزار و ۳۱۳ میلیارد تومان را ثبت کرد. روز گذشته هم بانکها و موسسات مالی و اعتباری و نیز سهام وملل بیشترین خروج پول حقیقی از بازار را تجربه کردند. در این روز ۳۶۷ میلیارد تومان از پول حقیقیها از بورس و فرابورس خارج شد که نسبت به روز یکشنبه کاهش چشمگیری نشان میدهد. در همین حال صندوقهای با درآمد ثابت هم با افت ورود پول حقیقیها مواجه شدند و تنها ۱۳۶ میلیارد تومان جذب کردند. خالص ارزش معاملات در روز گذشته به رقم دو هزار و ۱۷ میلیارد تومان رسید که نسبت به روز یکشنبه ۷/۶ درصد رشد نشان میدهد. با این حال صفوف فروش همچنان اغلب نمادهای بازار را در سیطره خود دارند. در پیشگشایش معاملات روز گذشته همچنان ۴۴۴ نماد در صفوف فروشی به ارزش چهار هزار و ۸۷۶ میلیارد تومان گرفتار بودند. گفتنی است نمادهای گروه انبوه سازی، سرمایهگذاریها و قطعات خورو بیشترین ارزش صفهای فروش روز دوشنبه را به خود اختصاص دادند. حال این نکته مورد سوال است که با توجه به وضعیت فعلی بورس و ابهامات بسیاری که در عرصه اقتصادی و سیاسی با آن دست و پنجه نرم میکند، وزارت اقتصاد باید اولویت نخست خود را حمایت و گره گشایی از بازار قفل شده و راکد سرمایه بداند یا آنکه دستاندازی دوباره به اندک رمق باقی مانده در بورس را در صدر برنامههای خود بنشاند؟
جهان صنعت