
آسیای میانه و کشورهای منطقه قفقاز از همسایگان مازندران هستند و با جمعیتی بالغ بر۲۰۰میلیون نفری می توانند بازار مناسبی برای محصولات صادراتی این استان به شمار بروند .
محمد مهرمندی:بازاریابی از مهمترین برنامه های اقتصادی است که در بازرگانی داخلی و خارجی هر کشوری مطرح است .اززمانی که این علم به عنوان مهارتی مهم در بازرگانی شناخته شده کشورها سعی کردند از فواید آن بهره ببرند.
به گونه ای دیگر می توان گفت بازاریابی از مهمترین فعالیتهای تجاری محسوب می شود که در دهه دوم قرن بیستم در تجارت جهانی مطرح گردید این موضوع علمی در اصل به دلیل وسعت شهرها و کثرت جمعیت تولید کننده کالا و از سویی دیگر به دلیل متنوع شدن کالاها و بروز برخی مشکلات در فروش و عرضه از قبیل حمل و نقل و هزینه های روز افزون مطرح می شود .
در مقوله بازاریابی باید به این نکته توجه نشان داد که این امر شرایطی را فراهم می کند که به موجب آن تولید کنندگان و طراحان و کارشناسان اقتصادی حوزه تفکر خود را گسترش دهند و تنها به محدوده جغرافیایی بازار در جامعه بسته اکتفا نکنند و با بازاریابی شرایط تازه ای را برای عرضه محصولات بوجود آورند.
شاید بتوان گفت آنچه که حائز اهمیت است اجرای برنامه ها و سیاستهای بازاریابی در جهت رسیدن به برنامه های ترسیم شده می باشد که مستلزم داشتن سیستم بازاریابی پیشرفته همراه با شناختن سلیقه مصرف کننده است که بتواند بهترین بازدهی و سودآوری را در پی داشته باشد.
طراحی سیستم بازاریابی مبتنی بر انعطاف پذیری به تناسب شرایط اقتصادی و اجتماعی هر حوزه می تواند گام مهمی در رشد حجمی و کیفی صادرات داشته باشد.
همچنین توجه به چهار اصل مهم ۱-سیستم اطلاعات بازاریابی ۲-سیستم برنامه ریزی بازاریابی۳-سیستم سازمانی بازاریابی ۴-سیستم کنترل بازاریابی کمک می کند تا بصورت مجزا همه داده ها مورد بررسی و نتایج آن به خوبی مشخص شود.
آسیای میانه و کشورهای منطقه قفقاز از همسایگان مازندران هستند و با جمعیتی بالغ بر۲۰۰میلیون نفری می توانند بازار مناسبی برای محصولات صادراتی این استان به شمار بروند .
درحال حاضر مهمترین محصولات صادراتی مازندران به این کشورها محصولات لبنی و مرکبات و کشاورزی است .
اعمال سیاستهای مهم حمایتی و تشویق صادرکنندگانی که بیشترین صادرات را در طی سالهای اخیر داشتند با بهره مندی از معافیت های مالیاتی کاهش عوارض گمرکی و ارائه تخفیف در حمل و نقل می تواند اثر مهمی بر ایجاد انگیزه بیشتر صادر کنندگان داشته باشد.
دولتها و سازمانهای دولتی به عنوان متولی و سیاستگذار می توانند با تاثیرگذاری در امور اداری و کاهش بروکراسی های متداول در نظام اداری نقش چشم گیری بر توسعه بازاریابی و صادرات محصولات ایفا کنند.
یکی از نکات مهم شناخت بازارهای کشورهای آسیای میانه توجه به سلیقه و امکانات خریداران است که صادرکنندگان می توانند با رعایت استانداردهای موجود جهانی حجم کیفی خوبی را نصیب خود کنند .هر چند راه درازی تا نقطه مطلوب داریم اما همین گامهای شمرده شمرده نیزجای بسی امیدواری دارد.