تاریخ: ۱:۵۲ :: ۱۳۹۷/۰۹/۲۶

قیمت ارز طی دو روز ابتدایی هفته تحت‌تأثیر ریزش شدید هفته قبل روز‌های آرامی را پشت سر گذاشت. گرچه پیش‌بینی می‌شود که این آرامش قبل از طوفان است و موج بعدی ریزش قیمت ارز در راه است.

سرویس سردبیری اقتصاد شمال،بر این اساس، بازار ارز طی دو روز اول هفته، آرامش نسبی داشت و این آرامش متأثر از شوک بزرگی بود که طی هفته گذشته به این بازار وارد شده‌بود. علاوه بر این بسته بودن بازار‌های بین‌المللی در روز‌های شنبه و یک‌شنبه نیز بر این موضوع تأثیر‌گذار بود و نگذاشت اتفاق خاصی در بازار بیفتد. اگرچه باید این موضوع را نیز عنوان کرد که دلالان از بیم نوسان مجدد قیمت ارز طی این دو روز تمایلی به انجام معامله نداشتند. در همین حال اتفاق دیگری که در بازار ارز طی دو روز ابتدایی هفته افتاد، ارسال سیگنال از سوی بانک مرکزی برای ایجاد ثبات در قیمت‌ها بود؛ چراکه قیمت عرضه صرافی‌های منتخب در اولین روز هفته تغییرات چندانی را ثبت نکرد.
به نظر می‌رسد بانک مرکزی بار دیگر در حال اجرای استراتژی قبلی خود است و تلاش می‌کند نیروی خود را برای یک کاهش پر فشار دیگر ذخیره کند؛ کاهشی که در این هفته اتفاق نخواهد افتاد و بر اساس مدل‌های قبلی شاید در دوشنبه هفته بعد و پس از بازگشایی بازار‌های جهانی اتفاق بیفتد. هدف این‌بار لمس‌کردن قیمت در کانال ۸ هزار تومان است و می‌کوشد مرز روانی این قیمت را بشکند تا در آینده بتواند راحت‌تر قیمت را کنترل کند. تمای این اتفاقات در شرایطی روی می‌دهد که در روز‌های اخیر عرضه ارز در بازار با راحتی بیشتری صورت می‌گیرد و متقاضیان با آسودگی بیشتر می‌توانستند از صرافی‌های منتخب ارز مورد نیاز خود را تأمین کنند.
دیدگاه صرافان از جریان ارز
در همین حال برخی از صرافان بر این باور هستند که دولت تا قبل از ژانویه و فرا رسیدن سال نو میلادی، تلاش دارد تا نرخ را در یک نقطه متعادل مدیریت کند تا بلکه این روز‌ها که به طور طبیعی فصل تسویه‌حساب شرکت‌های خارجی و نقل و انتقالات مالی میان ایران و سایر کشور‌های دنیا است، بگذرد و در نهایت پس از آن، سیاست اصلی بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز پیاده‌سازی شود. این عده بر این باورند که ظرف هفته‌های باقی مانده تا سال نو میلادی، بانک مرکزی تلاش می‌کند تا با مدیریت تقاضا برای ارز، زمینه‌ساز کنترل بازار شده و اجازه ندهد که نرخ بیش از حد و به رسم هر ساله، افزایش را تجربه کند. این را البته می‌توان از روند حرکت نرخ ارز ظرف هفته‌های گذشته به خوبی برداشت کرد.
نکته مهم این است که در سال جاری به دلیل افزایش نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی و از همه مهم‌تر گرانی بی‌سابقه نرخ پرواز‌های خارجی، به طور طبیعی تقاضا برای سفر‌های خارجی نسبت به سال گذشته کاهش یافته و همین امر، بخشی از تقاضا برای خرید ارز در ایام پایانی سال میلادی را کاهش داده و زمینه را برای مدیریت بهتر بانک مرکزی بر تقاضا‌های موجود در این مقطع سال فراهم کرده‌است.
صراف دیگری نیز در خصوص شرایط به وجود آمده در بازار ارز می‌گوید: ورود نرخ دلار به کانال ۹ هزار تومانی در غیاب حضور دلالان در بازار، منجر به این شد که بسیاری از دارندگان ارز که به امید افزایش نرخ، در روز‌های میانی تابستان اقدام به خرید دلار و آن را نگهداری کرده بودند تا نرخ بالا رود و بعد آن را به فروش برسانند، نگران کاهش بیشتر نرخ تا ۷ و ۸ هزار تومان شده‌اند. همین موضوع سبب شد تا بسیاری از دارندگان سرمایه‌های خرد، که تا آن روز‌ها موفق به فروش ارز خود در بازار به قیمت دلخواه نشده بودند، از ترس کاهش بیشتر، وارد بازار شوند و البته با این افزایش تقاضا برای فروش دلار، صرافی‌های غیربانکی نیز به دلیل محدودیت منابع از خرید سر باز زدند.
به همین دلیل بود که هفته گذشته بانک مرکزی تصمیم گرفت که بانک‌ها و صرافی‌های آن‌ها را به عنوان کانال اصلی خرید ارز از مردم معرفی کند تا با نرخ‌های تعیین شده، اقدام به خرید دلار‌ها از دست مردم کند و البته اجازه مانور دلالان در بازار برای خرید ارز‌های در دست مردم را ندهد.
احتمال ورود دلار به کانال ۷ هزار تومان
در همین حال روز گذشته خبرگزاری مهر از قول یک مقام مسئول در نظام بانکی کشور از بررسی بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز جهت ورود نرخ دلار به کانال ۷‌هزار تومانی خبر داد و گفت: صحبت در بانک مرکزی از ورود ارز به کانال ۷‌هزار تومانی است که هم نیاز‌های تولید را با نرخ مناسب‌تری پاسخ دهد و هم فاصله نرخ ارز در بازار آزاد را با سامانه نیما کاهش دهد؛ این‌گونه می‌توان امیدوار بود که نرخ دلار در بازار مدیریت بهتری شده و بساط ارز‌های چندنرخی برچیده شود.
وی افزود: صحبت‌ها در بانک مرکزی، نرخ شناور مدیریت شده بر اساس مابه‌التفاوت تورم داخلی و خارجی است که البته هنوز هم برخی موانع پیش روی آن وجود دارد، اما به هر حال گام‌های ابتدایی آن در حال برداشته شدن است.

منبع:جوان

print

پاسخی بگذارید