تاریخ: ۱۲:۳۹ :: ۱۳۹۸/۰۲/۲۳

افزایش قیمت بلیت هواپیما در سال گذشته تعداد مسافران را به اندازه‌ای کاهش داد که در مقاطعی از سال مسیرهای پروازی با صندلی‌های خالی به کار خود ادامه دادند‌.

به گزارش اقتصادشمال، افزایش دو یا سه برابری قیمت بلیت پروازها در ایران کار را به جایی رسانده بود که معاون وزیر راه‌وشهرسازی از احتمال تعطیلی ایرلاین‌های داخلی به دلیل افزایش هزینه‌های ارز خبر داد‌. در این شرایط یکی از راهکارهایی که دولت برای حفظ پروازهای کشور در نظر گرفت اعطای ارز دولتی و نیمایی بود‌. با این وجود ایرلاین‌ها دائما از عدم اختصاص ارز دولتی شکایت می‌کردند و به افزایش قیمت خود به همین بهانه ادامه می‌دادند‌. اعتراض به عدم اختصاص ارز دولتی اما تنها به مسوولان ایرلاین‌ها محدود نمی‌شود. مقامات دولتی نیز در بحران قیمت بلیت هواپیما نسبت به عدم اختصاص ارز ارزان‌قیمت از بانک مرکزی انتقاد می‌کردند. پیش از این مهرداد تقی‌زاده، معاون وزیر راه‌وشهرسازی گفته بود شرکت‌های هواپیمایی به دلیل پرداخت نشدن ارز دولتی از سوی بانک مرکزی در حال تعطیل شدن هستند.
او تاکید می‌کرد که شرکت‌های هواپیمایی باید با ارز آزاد مخارج خود را تامین و یا اینکه فعالیت‌شان را تعطیل کنند‌. مقصود اسعدی‌سامانی دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی نیز در این مدت گفته بود که قرار شده ارز مورد نیاز شرکت‌های هواپیمایی از «بازار ثانویه» تامین شود.
بر اساس سیاست بانک مرکزی در سال گذشته همه صادرکنندگان غیرنفتی می‌توانستند ارز خود را به «بازار ثانویه» عرضه کنند و در مقابل همه واردکنندگان به غیر از واردکنندگان کالاهای اساسی می‌توانستند ارز مورد نیاز خود را از این بازار تامین کنند‌. در این مدت گفته می‌شد که نرخ ارز دریافتی ایرلاین‌ها از ۴۲۰۰ تومان به بیش از هشت هزار تومان افزایش یافته است‌. هرچند به تازگی دولت اعطای ارز ۴۲۰۰ تومانی را از دستور کار خود خارج کرده اما در مقاطعی که این سیاست ادامه داشت شرکت‌های هواپیمایی با بهانه نرسیدن ارز دولتی قیمت بلیت‌ها را با نرخ ارز آزاد حساب می‌کردند‌.
حالا با انتشار لیست دریافت‌کننده‌های ارز دولتی مشخص شده که همه ایرلاین‌های کشور در این مدت ارز دولتی دریافت می‌کردند؛ سیاستی که حتی در مورد ایرلاین‌های خارجی هم اعمال شده است‌. فهرست بانک مرکزی نشان می‌دهد ایرلاین‌های داخلی در سال ۹۷ در مقاطع مختلفی ارز دولتی دریافت کرده‌اند‌.
تهدید به لغو پروازها
تیرماه سال گذشته دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی در نشست خبری از احتمال لغو پرواز ایرلاین‌های داخلی به دلیل عدم تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی خبر داده و گفته بود: طی یک ماه اخیر بانک مرکزی به اکثر درخواست‌ها به بهانه تکمیل مدارک رسیدگی نکرده است‌. مقصود اسعدی‌سامانی گفته بود: شرکت‌های هواپیمایی با توجه به سیاست‌های جدید ارزی توانستند با پیگیری‌های انجمن شرکت‌های هواپیمایی موارد مصرفی ارزی خود را به بانک مرکزی ارائه کنند و با همکاری بانک‌های عامل در مقطعی این تخصیص ارز صورت گرفت.
او با بیان اینکه از یک ماه پیش (خردادماه ۹۷) دچار محدودیت در تخصیص ارز شدیم، اعلام کرده بود که اکثر درخواست‌های ارائه شده به بانک مرکزی به بهانه تکمیل مدارک رسیدگی نشده و به ایرلاین‌ها تخصیص ارز صورت نگرفته است.
انتشار لیست بانک مرکزی از دریافت‌کنندگان ارز دولتی نشان می‌دهد که علاوه بر ایرلاین‌های خارجی شرکت‌های هواپیمایی داخلی نیز ارز دولتی دریافت کردند‌.
بازه زمانی لیست مذکور از فروردین ۹۷ تا ۱۱ اردیبهشت ۹۸ است‌. بر همین اساس اظهارات نماینده ایرلاین‌های کشور در این مدت قابل تامل است‌.
در فهرست بانک مرکزی شرکت‌های هواپیمایی کیش‌ایر، ماهان، ساها، زاگرس، قشم، سپهران، آتا، جمهوری اسلامی ایران (هما) و..‌. ارز دولتی دریافت کرده‌اند.
کیش‌ایر: بدون اجازه منطقه آزاد اطلاعات نمی‌دهیم
در این شرایط روابط‌عمومی شرکت هواپیمایی کیش‌ایر در پاسخ به سوال «جهان‌صنعت» در مورد میزان دریافت ارز دولتی در سال گذشته اعلام کرد که این شرکت بدون اجازه سازمان منطقه آزاد کیش اجازه انتشار چنین اطلاعاتی را ندارد‌. این در حالی است که انتشار میزان دریافت ارز دولتی و شفافیت در این زمینه یکی از اقدماتی است که دولت بر صحت انجام آن تاکید می‌کند و اساسا کلیه لیست دریافت‌کنندگان ارز دولتی توسط خود دولت منتشر شده است‌.
ایرلاین‌های خارجی هم ارز دولتی گرفتند!
در لیست منتشر شده از سوی بانک مرکزی در کنار ایرلاین‌های داخلی نام چند ایرلاین خارجی هم به چشم می‌خورد، اقدامی که مشخص نیست با چه هدفی انجام شده است‌. لیست ارزبگیران دولتی نشان می‌دهد نام شرکت‌های هواپیمایی فرانسه، اتریش، ترکیه، روسیه و آلمان در این فهرست قرار دارند.
چهار شرکت آلیتالیا سوسیتا ایریا ایتالیانا، اطلس گلوبال، هواپیمایی امارات و هواپیمایی قطر در لیست ارزبگیران دولتی قرار دارند شرکت‌هایی که به ترتیب در ایتالیا، ترکیه، امارات و قطر ثبت شده‌اند و دفاتر ثبت شده آنها در تهران، در لیست ارزبگیران بانک مرکزی آن هم به قیمت دولتی قرار دارند.
آلیتالیا سوسیتا ایریا ایتالیانا در تاریخ ۱۶ تیرماه ۹۴ به عنوان نماینده شرکت آلیتالیا سوسیتا ایریا ایتالیانا اس آر ال ایتالیا در تهران ثبت شد و بر اساس لیست منتشره بانک مرکزی، شعبه تهران این شرکت توانسته در ۴ نوبت بالغ بر ۸۵۶۰۰۰ یورو و ۲۵۰ میلیون روبل جدید روسیه با قیمت دولتی دریافت کند.
همچنین شرکت اطلس گلوبال که در تاریخ ۱۹ فروردین سال ۹۶ ثبت شده، شعبه شرکت ترکیه‌ای «اطلس جت‌هاواجیلیک آتونیم» است که در استانبول ثبت شده و مسوولیت آن حمل‌ونقل هوایی است‌. اما این شرکت به استناد لیست منتشره از سوی بانک مرکزی، توانسته مجموعا ۶ میلیون یورو و ۷۵ میلیون لیتر ترکیه با قیمت دولتی از بانک مرکزی کشورمان دریافت کند.
در این لیست، نام شرکت‌های هواپیمایی قطر و امارات نیز به چشم می‌خورد که هواپیمایی قطر علاوه بر نزدیک به ۵۲ میلیون یوآن چین، مبلغی بیش از ۴/۱ میلیارد روبل روسیه با قیمت دولتی دریافت کرده و شرکت هواپیمایی امارات هم سه میلیون درهم امارات با قیمت دولتی از بانک مرکزی ایران اخذ کرده است‌.
همچنین در این لیست شرکت هواپیمایی ترکیه، اتریش، آئروفلوت روسیه، لوفت‌هانزا، شرکت هوایی KLM و شرکت هواپیمایی روسیه نیز در لیست ارزبگیران دولتی بانک مرکزی وجود دارند‌.

جهان صنعت

print

پاسخی بگذارید