دادستان عمومی و انقلاب انزلی، در واکنش به ادعای رئیس سازمان محیط زیست درباره توقیف بدون دلیل طرح معروف به بایوجمی، گفت: حدود ۶۰۰ صفحه اسناد و مدارک همراه مقالات در این باره وجود دارد که عمده آن به محیط زیست ارائه شده است و به نظر میرسد آنها به تمام ادله آگاهی دارند.
مرکز رسانه قوه قضائیه، سید رحمان سیدزاده ضمن اعلام این خبر افزود: به طور مثال در جلسه کمیته مدیریت احیای این تالاب مصوب شد مجری طرح، از ستاد نانوی کشور برای این ماده مجوز لازم را اخذ کند و این ستاد در ۴ بند اعلام کرد این ماده استاندارد نیست و خطرات زیست محیطی برای منطقه دارد.
سیدزاده بیان داشت: تمام مدارک به محیط زیست ارسال شده است، اما این نهاد بدون اخذ مجوز لازم شروع به کار کردهاند.
دادستان عمومی و انقلاب انزلی با بیان اینکه تعداد زیادی اساتید دانشگاه شهید بهشتی و دانشگاه تهران مخالفت شدید خود را با اجرای این طرح اعلام کردهاند، گفت: ما از محیط زیست خواستیم مدارک این طرح را به دادستانی ارائه کنند اما این نهاد به صورت گزینشی برخی از اسناد و مدارک را ارسال کرد.
وی با بیان اینکه در هیچ جای دنیا این طرح اجرا نشده است، گفت: از سویی سازمان بین المللی جایکا صراحتا اعلام کرد به هیچ وجه این طرح اجرا نشود، چرا که نه تنها باعث هدر رفت هزینه بسیار خواهد شد بلکه خطرات اکولوژیک و زیست محیطی هم ایجاد خواهد کرد، این موضوع نیز به محیط زیست استان ارسال و ابلاغ شد.
سیدزاده تاکید کرد: از دیگر ادلههای موجود اینکه ۳ آزمایشگاه معتبر کشور به نانو بودن آن اذعان داشتند این در حالی است که ناظر و مجریان طرح در مصاحبه خود اعلام کرده بودند دغدغه دادستان و اساتید در صورتی که نانو باشد درباره سرطان زا بودن درست است و حال اینکه محیط زیست ادعا میکند ادله کافی به آنها ارائه نشده جای سوال دارد.
دادستان عمومی و انقلاب انزلی افزود: ستاد نانوی کشور ضمن تقدیر از قوه قضاییه برای جلوگیری از اجرای طرح معروف به بایوجمی صراحتا مخالفت خود را برای اجرای آن اعلام کرده است.
این مقام قضایی گفت: خطرات ماده نانو دی اکسید تیتانیوم و نانو کلراید نقره که محیط زیست مورد استفاده قرار میدهد توسط بسیاری از اساتید دانشگاه تهران و کارشناسان اثبات شده است، اما آقایان مجری طرح معتقد بودند این ماده نانو نیست در حالیکه آزمایشات انجام شده نانو بودن این ماده را اثبات کرده و به همه آنها ارائه شده است.
سیدزاده ضمن تاکید بر اینکه قوه قضاییه برای حفظ جان مردم با هیچ کس تعارفی ندارد، متذکر شد: رئیس کل دادگستری استان گیلان از این موضوع حمایت کرده است و مدعی العموم با توجه به مقررات و ادله ارائه شده اجرای این طرح را توقیف کرد و چندین بار خطرات اجرای این طرح به محیط زیست اعلام شد.
طرح تصفیه و زیست پالایی تالاب انزلی به منظور کاهش عمق لجن به روش بایوجمی با اعتبار ۸۵۰ میلیارد تومانی ابتدا به صورت آزمایشی در استخرهای حاشیه تالاب انجام و بر اساس تفاهم نامهای که با شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان منعقد شده؛ قرار بود ۲۰۰ هکتار از تالاب بین المللی انزلی ایزوله و از بخشهای دیگر تالاب جداسازی و از این ماده برای کاهش لجن در آن محدوده استفاده شود.
در تفاهم نامه قید شده که در اجرای هر آزمونه (پایلوت)، سازمان و کمیته نظارت اگر به این جمع بندی برسند که اثرات این واکنشها برای تالاب مخرب است، جلوی آن گرفته شود اما آنچه از شواهد امر و نظر کارشناسان این حوزه بر میآید کمک به زیست پالایی با استفاده از فناوری نوینی که اگرچه در فضای مصنوعی جواب داده، اما قابل اطمینان در محیط طبیعی نیست و به دلیل ابهامات موجود مدیران شرکت مربوطه اعلام کرده اند که تضمین میدهند هر جا اثرات منفی این طرح محرز شود، حاضر به جبران خسارت خواهند بود.
تالاب انزلی بعنوان یکی از زیست بومهای ارزشمند جهان، مهار کننده سیلهای ویرانگر، تعدیل کننده آب و هوای منطقه و زیستگاه گونههای زیادی از آبزیان، پرندگان و گیاهان است که سال ۱۳۵۴ در فهرست تالابهای بین المللی رامسر به ثبت رسید.
علاوه بر تاثیرات اقلیمی، تالاب انزلی از مراکز مهم جذب گردشگر گیلان محسوب میشود و معیشت جمعیت قابل توجهی از ساکنان حاشیه تالاب از نظر کشاورزی، صیادی و تامین مواد اولیه صنایع دستی به حیات آن وابسته است. فاضلابهای صنعتی، خانگی، بیمارستانی، ضایعات کشتارگاهی، سموم کشاورزی، پسماندها و نخالهها، گیاهان مهاجمی چون آزولا و سنبل آبی، تصرف اراضی و ساخت و ساز در حریم تالاب، آتش زدن نیزارها با هدف تصرف، ورود رسوبات از رودخانهها و انتقال آلودگی از دریا و کاهش میزان آب موجود، حیات تالاب انزلی را به شدت به خطر انداخته است. این معضلات تالاب انزلی را سال ۱۹۹۳ در فهرست تالابهای در معرض خطر (مونترو) قرار داد.
رعایت حقابه تالاب، مدیریت رسوبات، پساب و پسماند، آبخیزداری در حوضه تالاب، جلوگیری از تصرف اراضی تالابی و برداشت بی رویه آب از تالاب از الزامات است. اواخر خردادماه امسال دادستان عمومی و انقلاب بندرانزلی دستور توقف طرح تصفیه و زیست پالایی تالاب انزلی به منظور کاهش عمق لجن به روش بایوجمی را صادر کرد.