مردم شهرستان پیشوا با آغاز قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ با وحدتی کمنظیر به حمایت از نهضت انقلاب اسلامی پرداختند.
تسنیم نوشت:در تاریخ انقلاب اسلامی روزهای سرنوشتسازی وجود دارد که از آن جمله میتوان به قیام ۱۵ خرداد ۴۲ اشاره کرد که نقطه عطف و خیزش نهضت انقلاب اسلامی بود. در این مسیر شهرستانهای پیشوا و ورامین که در بیشتر نهضتها و تحولات سیاسی معاصر ایران نقش به سزایی داشته است، در جریان قیام خونین ۱۵ خرداد چندین تن از جوانان انقلابی خود را از دست داد.
قیام ۱۵ خرداد سال ۴۲ از انجا شروع شد که امام خمینی(ره) در واکنش به فاجعه کشتار طلاب در مدرسه فیضیه قم در دوم فروردین ۱۳۴۲ با صدور اعلامیهای در مراسم چهلم شهدای فیضیه، شاه را مسبب اصلی حوادث دوم فروردینماه اعلام کرد و به این مناسبت در شهرهای مختلف ایران برای شهدای قم مراسم چهلم گرفته شد که به قدری این مراسمها تأثیرگذار بود که رژیم مجبور به جلوگیری از برگزاری چنین مجالسی شد.
در ادامه با ایجاد محدودیت برگزاری مراسمات در ماه محرم آن سال، امام خمینی(ره) که دیگر این رفتارهای خصمانه را برنمیتابید در ۱۳ خرداد ۱۳۴۲ همزمان با روز عاشورا در نطقی آتشین، دوران رژیم پهلوی را به دوران بنی امیه و بنیعباس و حمله رژیم به فیضیه را به واقعه کربلا تشبیه کرد. بنابراین شاه که خود را تحقیر شده میدید به خشونت روی آورد و با دستگیری بسیاری از روحانیون مبارز، در یورشی شبانه در نیمه شب ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ به وسیله کامیونهای نظامی، خانه امام را محاصره کرده و ایشان را دستگیر و به تهران منتقل کرد.
در شهرستان پیشوا سید مرتضی طباطبایی رفیعی از اهالی روستای محمدآباد عربها از قم برای نخستین بار خبر دستگیری آیتالله خمینی را به روستائیان رساند. اهالی روستای محمدآباد در اعتراض به این اقدام رژیم، همراه با هیئتی از شهرستان پیشوا که در حین برگزاری مراسم سنتی بنیاسد در صحن مطهر امامزاده جعفربن موسیالکاظم(ع) خبر دستگیری امام را شنیده بودند، کفنپوش به سمت تهران حرکت کردند.
معترضان در مسیر حرکت به سمت تهران به گروه نظامی اعزامی از تهران به سرکردگی سرهنگ بهزادی و کاویانی برخوردند که در ابتدا به آنها اخطار توقف دادند که با عدم توجه مردم به اخطارهای پی در پی نظامیان، سرهنگ بهزادی دستور تیراندازی صادر و ۷ نفر از بهترین جوانان این خطه تنها به جرم حمایت از مرجعیت به خاک و خون کشیده شدند و سبب شد که امام خمینی(ره) آن روز را برای همیشه عزای عمومی اعلام کند.
حال پنجاه و هفتمین سالروز قیام ۱۵ خرداد بهانهای شد تا از نزدیک شاهد روایتگری بازماندگان و وارثان این حماسه بزرگ تاریخ باشیم.
حسن اصلانی که خود را از نوجوانان شاهد شروع قیام ۱۵ خرداد در پیشوا میداند در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: روز سوم شهادت ابیعبدالله که مصادف با روز بنیاسد در پیشوا است، بنیاسد آئینی است چند صد ساله که با تشییع نمادین پیکرهای مطهر شهدای دشت کربلا یاد۷۲ تن شهید آن روز را گرامی میدارند.
وی ادامه داد: روز بنیاسد فردی به نام مقدس به ایوان صحن آمد خبر دستگیری آیتالله خمینی(ره) را به مردم عزادار داد که پس از سخنانی جمعیت ندای «یا مرگ یا خمینی» سر دادند.
این راوی قیام ۱۵ خرداد تصریح کرد: پس از این مردم متفقالقول میشوند که برای آزادی امام (ره) قیام کنند و با گذاشتن قرار مجدد در صحن مطهر تجمع میکنند و بعدازظهر همان روز ساعت ۲ و نیم از حرم مطهر به سمت تهران حرکت کردند.
وی افزود: منزل ما کنار حرم بود و از نزدیک همه چیز را میدیدم و شهید عزتالله رجبی و چند نفر دیگر که کفن پوشیده بودند، میگفتند: «هر کسی میخواهد بیاید ما دیگر نمیایستیم» و این گونه بود که قیام ۱۵ خرداد سال۴۲ از حرم مطهر حضرت جعفربن موسیالکاظم(ع) شروع شد.
شاهد دیگری که حاج تقی علایی نام دارد و از افراد محوری در شکلگیری قیام ۱۵ خرداد است نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: اگر این امامزاده نبود و اگر این جمعیت برای عزای امام حسین(ع) جمع نمیشدند هیچکس نمیتوانست کاری انجام دهد.
وی همچنین خاطرنشان کرد: جمعیت بسیاری مشغول عزاداری بودند که با اعلام خبر دستگیری امام خمینی(ره)، قیام شروع شد.