ما نمیگوییم تحریمها تاثیر منفی نداشته است، اما نظر من این است که برای اشتغال، همه منابع موجود است فقط سالها اراده و همت نبوده است.
محمد آیتی – رشد بیکاری و عدمبرنامه دولتها در خصوص ایجاد شغل، بیش از آنکه اقتصاد کشور را به مخاطره بیندازد، چالشهای اجتماعی را به بالاترین حد خود میرساند. هرچه از پیروزی انقلاب اسلامی فاصله گرفتیم، مشکل بیکاری همگام با رشد جمعیت بیشتر شد و دولتها به یکی از مهمترین رسالتهایی که بر عهده آنها بود، یعنی «اشتغالزایی» کمتر توجه کردند. اگر امروز مرتباً اخبار کیفقاپی، گوشیدزدی، سرقت خودرو، سرقت از واحدهای مسکونی و… را میشنویم به خاطر این است که بیکاری بیداد میکند و به تبع همین موضوع، فقر بیش از پیش چهره واقعی خودش را نشان داده است.
به گزارش اقتصاد سرآمد، حال نگاهها به دولت سیزدهم و مخصوصاً وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است. در همین رابطه چندی پیش، حجتا… عبدالملکی وزیر کار گفته بود: با وضعیت کنونی کشور هماکنون میتوان با یک میلیون تومان شغل ایجاد کرد.
چند هفته پیش، سیدناصر موسویلارگانی نماینده فلاورجان گفته بود: شغل پایداری که حقوق مکفی یعنی حداقل دریافتی را داشته باشد با کمتر از ۲۴ ساعت کار کردن در هفته امکانپذیر نیست، ولی تعریف شغل از سوی وزارت کار این است که اگر فرد یک ساعت هم در هفته شاغل باشد، دارای شغل محسوب میشود در حالی که واقعاً با یک ساعت و ۱۰ ساعت کار کردن در هفته زندگی تامین نمیشود.
در همین رابطه، مهدی سعادتی، نماینده بابل به اقتصاد سرآمد گفت: متاسفانه در دولت قبل نه برای تحقق شعار سال و نه برای اشتغالزایی، شاهد به میدان آمدن ارادهها نبودیم. هرچند این موضوعات، دغدغه رهبر انقلاب بود، اما دولتمردان به جای مانعزدایی در حال مانعتراشی بودند.
وی افزود: دو هفته پیش، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی را خواستیم و به مجلس آمد و دیدیم برنامههای خوبی را مدون کرده است، اما باید دانست که برنامهریزی تا تحقق عملی، فاصله دارد.
رهبری گفتند به خاطر هجمه گسترده دشمن در بُعد فرهنگی باید قرارگاه فرهنگی شکل بگیرد
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی تصریح کرد: تا وقتی که روی ابرمشکل «اشتغال» تمرکز نکنیم، مسائل دیگر هم حل نمیشود. رهبر انقلاب چندجا واژه قرارگاه را به کار بردهاند و گفتند به خاطر هجمه گسترده دشمن در بُعد فرهنگی باید قرارگاه فرهنگی شکل بگیرد. همچنین گفتند در بُعد اشتغال هم مثل هشت سال دفاع مقدس باید همه ارکان نظام پای کار بیایند؛ پس باید برای اشتغال، اراده و برنامه باشد تا تحقق یابد.
سعادتی اظهار داشت: به هر حال، تشکیل دولت زمانبر بود و باید از اینجا به بعد کمکم منتظر خروجی کارهای دولتمردان در زمینه اقتصاد و مخصوصاً اشتغال بود. البته باید بدانیم که اشتغال فقط به وزارت کار ارتباط ندارد، بلکه همه مجموعههای نظام از رییس جمهور تا تمام وزارتخانهها در قبال اشتغال، مسئولیت دارند.
وی افزود: با برنامههای دولت، مصوباتی که برای استارت آپها و مجموعههای دانش بنیان و حوزه کارهای جدید کسب و کار و تولید شده و همچنین اصلاح قوانین این حوزهها در حال انجام است. ضرورت دارد در کنار اصلاح قوانین، برنامه، اراده، حمایت، پشتیبانی و نظارت برای رسیدن به این هدفها داشت و وزرا و استاندارها باید این موضوعات را در برنامه اصلی خود قرار دهند، چون مردم چشم انتظار هستند.
نماینده بابل یادآور شد: اشتغال در بُعد مسائل صنعتی وجود دارد، چون تولید به شدت ضربه خورده است و از مواد اولیه تا تسهیلات مورد نیاز تا سرمایه در گردش دچار بحران شده است. ما نمیگوییم تحریمها تاثیر منفی نداشته است، اما نظر من این است که برای اشتغال، همه منابع موجود است فقط سالها اراده و همت نبوده است. من معتقدم رهبر انقلاب این مسائل را دیدند که روی به نامگذاری شعار سال به نام «تولید؛ پشتیبانیها و مانعزداییها آوردند».
این نماینده استان مازندران در ادامه به اقتصاد سرآمد بیان کرد: اگر اشتغال حل شود در بقیه حوزهها هم تاثیر مستقیم دارد وگرنه بدون اشتغال، آسیبها همچنان وجود دارد. دو بخش را باید برای اشتغال مدنظر قرار دهیم؛ هم حوزه ملی و منابع دولتی و هم سازماندهی سرمایه داخلی و خارجی. هیچ استانی اشتغالش با این بودجهها حل نمیشود. در استان مازندران با ۵۰ میلیارد تومان از محل صندوقهای کارآفرین توانستیم دو هزار اشتغال ایجاد کنیم؛ مثل پرورش ماهی و دام کوچک و… پس میشود کار و شغل ایجاد کرد اگر تا حدی منابع و بیشتر از آن، برنامه باشد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: انشاا… برای سال بعد، روند اشتغال رو به رشد خواهد شد. ولی با یک میلیون تومان که وزیر کار گفته نمیشود شغل ایجاد کرد و این یک شوخی و یا اشتباه در گفتار است. ایشان لابد کمیته امداد را دیده و این حرف را به زبان آورده است. شغل پایدار به سرمایهگذاری خیلی بیشتر از این رقم احتیاج دارد