مدیرکل سنجش از دور سازمان فضایی ایران از شبکه سازی رصدخانه های اپتیکی کشور در راستای هدفمندسازی و یکپارچه کردن توانمندی ها و پتانسیلهای داخلی در حوزه نجوم و رصد نجومی خبر داد.
علی صادقی نائینی در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه هم اکنون ۲ رصدخانه اصلی در مرکز فضایی ماهدشت در حال فعالیت هستند، اضافه کرد: یکی از این رصدخانه ها به صورت شبکه ای با ۳ کشور چین، پرو و پاکستان تعامل دارد و اطلاعات نجوم رصدی را مبادله می کنند.
وی گفت: اما برای داخل کشور نیز با وجود داشتن چندین رصدخانه که دارای امکانات سخت افزاری و نرم افزاری خوبی هستند اما شاهد عدم تعامل در تبادل اطلاعات نجومی هستیم.
صادقی نائینی با اشاره به تاسیس رصدخانه هایی در دانشگاههای شیراز و زنجان، دانشگاه آزاد تفت ، شهرداری بوشهر و رصدخانه قم افزود: این رصدخانه ها به صورت مجزا عمل کرده و در دریافت و پردازش اطلاعات تعامل ندارند. براین اساس با هماهنگیهای صورت گرفته و ایجاد یک دبیرخانه، طرح شبکه سازی رصدخانه های اپتیکی کشور را کلید زدیم تا با ایجاد همکاری مشترک میان این رصدخانه ها شاهد یکپارچه سازی توانمندی ها و پتانسیلهای داخلی باشیم.
مدیرکل سنجش از دور سازمان فضایی ایران این طرح را بستری برای اشتراک گذاری داده ها و تحقیقات و هم افزایشی پژوهشهای حوزه نجوم عنوان کرد و گفت: شبکه رصدخانه های اپتیکی کشور، وظیفه اخذ درخواست از منجمان و رصدگران مختلف را برعهده دارد و براساس جزئیات درخواست و زمان درنظر گرفته شده برای رصد، این درخواست را بین رصدخانه های فعال کشور توزیع می کند.
نائینی با بیان مثالی ادامه داد: برای مثال زمانی که منجمی درخواست رصد ستاره ای را در یک شب خاص به دبیرخانه شبکه رصدخانه های کشور ارائه می دهد، دبیرخانه پس از بررسی امکانات سخت افزاری و نرم افزاری مربوط به هر یک از رصدخانه ها، درخواست منجم مربوطه را به یک رصدخانه ارجاع می دهد.
وی گفت: در حقیقت شبکه رصدخانه های اپتیکی کشور با هدف ایجاد یک بانک اطلاعاتی از رصدخانه ها و نجوم رصدی، شکل گرفته و به دنبال ایجاد زیرساخت و ارائه خدمات آموزشی پژوهشی و رصدی به جامعه نجومی و عرصه فضایی کشور است.
مدیرکل سنجش از دور سازمان فضایی ایران، دریافت اطلاعات و مدیریت درخواست و رصد نجومی را از جمله رویکردهای این طرح با محوریت مرکز فضایی ماهدشت برشمرد و گفت: در شبکه رصدخانه های اپتیکی، تجهیزات سخت افزاری زمینی برای رصد نجوم و اجرام آسمانی وجود دارد.
وی با اشاره به ترویج و فرهنگ سازی فعالیتهای نجومی و ارتقای قابلیتهای رصد هماهنگ سراسری در کشور به عنوان اهداف این طرح، خاطرنشان کرد: با ایجاد شبکه سازی رصدخانه های اپتیکی کشور، بستر همکای مشترک و پایدار در جامعه نجوم کشور ایجاد می شود و درنهایت شاهد افزایش بازده علمی فعالیتهای نجومی خواهیم بود.
صادقی نائینی با بیان اینکه ایجاد فرصت و انگیزه برای تحرک ملی در حوزه نجوم و امکان مدیریت منابع و پرهیز از موازی کاری در رصدخانه ها از مزایای اجرای این طرح است، گفت: در این طرح با استفاده از تلسکوپ هایی با اندازه متوسط، شاهد توسعه مهارت پژوهشی و رصدی هستیم و با ایجاد یک شبکه یکپارچه، امکان جذب منابع جدید برای توسعه زیرساختهای نجومی کشور ، اجرای پروژه های تحقیقاتی و صرفه جویی در هزینه و زمان، وجود خواهد داشت.