
در حالی کشاورزان یک هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی شالیزاری بابل این روزها سخت مشغول شخم و شیار نهایی برای نشاء زمین های کشاورزی این خطه از شمال هستند که تلاش های ۲ ساله آنان برای بهره مندی از آب سد سنبل رود بی نتیجه ماند و این شالیکاران خود را لب تشنگان کنار سد سنبل رود مینامند.
به گزارش اقتصاد گستر شمال،به نقل از ایرنا،کشاورزان پایین دست سد سنبل رود در ۲ سال اخیر برای رفع انسداد لوله خروجی سد سنبل رود تلاش های زیادی انجام دادند اما تا کنون هیچ نتیجه ای حاصل نشد.
این شالیکاران همزمان با آغاز سال جدید و اوج گیری فعالیت شخم و شیار اراضی شالیزاری با ارسال فیلم های مختلف در شبکه های اجتماعی سعی کردند مشکلات پیش روی خود را بیان کنند اما تا کنون هیچ کدام از پیگیری های کشاورزان اثر بخش نبوده و لوله خروجی این سد همچنان مسدود است.
از طرف دیگر مدیران ارشد آب منطقه ای استان و شهرستان به همراه مدیران شهرستانی و نمایندگان مجلس در چند مرحله از این سد بازدید و قول حل مشکل را دادند اما باز هم گره ای از مشکل کشاورزان حل باز نشود.
با توجه به افزایش دمای هوا که از روز گذشته در مازندران آغاز شد و همزمان شالیکاران مرحله نهایی شخم و شیار و آب تخت کردن اراضی شالیزاری را انجام می دهند این روزها به مراتب بیشتر از هفته های گذشته به آب سد سنبل رود نیاز دارند.
در این ارتباط مدیران آب منطقه ای مازندران اعلام کرد که برای بازگشایی خروجی این سد به دستگاه «واترجت» نیاز داریم که در استان وجود ندارد و رایزنیها برای در اختیار گرفتن این دستگاه از شرکت آب منطقهای تهران انجام شده است.
آنها عنوان کرده بودندپیگیری برای پاکسازی و بازگشایی لوله خروجی سد سنبلرود در سال گذشته نیز انجام شده بود، اما با توجه به در اختیار نداشتن دستگاه مورد نیاز برای باز کردن خروجی سد و همچنین قرار داشتن در شرایط خشکسالی و فراهم شدن امکان خروج آب از سازه سیفون، بازگشایی لوله خروجی به زمانی دیگر موکول شد که اکنون پیگیر انجام این اقدام هستیم.
سد سنبل رود که در ۱۰ کیلومتری غرب شیرگاه بر روی رودخانه «سهمین رود» یکی از سر شاخه های رودخانه بابلرود ساخته شد در سال ۱۳۷۷ به بهره برداری رسید. این سد خاکی با هسته رسی طول تاج ۸۸۹ متر و ارتفاع این سد ۵.۲۲ متر و حجم مخزن ۲.۱ میلیون متر مکعب و با آب قابل تنظیم ۶.۲ میلیون متر مکعب است.
این سد که یک هزار و ۱۰۰ هکتار از اراضی شالیزاری شرق بابلکنار در روستاهای سیدکلا، گونه کلا و شیردارکلا به همراه اراضی پایین دست این روستاها را سیراب می کند در ۲ سال اخیر خروجی این سد با انسداد مواجه شد.
اراضی شالیزاری شرق بابلکنار که از سد سنبل رود سیراب می شوند به خاطر شرایطی جغرافیایی و کوهپایه بودن این بخش کمی دیرتر از دیگر مناطق شهرستان شخم و شیار و خزانه گیری برنج را شروع می کنند.
اراده ای برای بازگشایی نیست
کشاورز و میرآب اراضی شالیزاری روستای سیدکلا بابلکنار در گفت گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: با توجه به شدت پیگیری ها که از سوی کشاورزان انجام شد هیچ اراده ای برای حل این مشکل وجود ندارد.
منصور شکری گفت: همه کشاورزان به این نتیجه رسیدند که گویی هیچ ارداه ای برای بازگشایی خروجی این سد وجود ندارد وگرنه تا کنون این مشکل باید حل می شد.
این شالیکار بابلکناری با اشاره به این مطلب که با کمک میرآب روستای شیردارکلا لوله گذاری بالای سد سنبل رود را انجام دادند، اظهار کرد: همه این اقدامات مقطعی بوده و راه حل اصلی بازگشایی لوله خروجی سد سنبل رود است.
شکری ادامه داد: شالیکاران برای تولید برنج مشکلات زیادی را پشت سر می گذارند و تقاضای پی در پی ما از مسوولان آن است که بعد از چند سال انسداد خروجی سد را برای کشاورزان باز کنند.
وی با بیان این که تنها و اصلی ترین خاصه شالکاران رفع انسداد خروجی این سد است، اظهار کرد: در روزهای اخیر شخم و شیار اراضی و خزانه گیری برنج در اوج خود قرار دارد و شالیکاران به شدت به آب این سد نیاز دارند.
مشکل سد را همه می دانند
در این پیوند بخشدار بابلکنار در گفت گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: یکی از چالش های پیش روی شالیکاران بابلکناری انسداد خروجی آب سد سنبل رود است که برای شالیکاران مشکل ساز شد و همه مسوولان مربوطه این مشکل را می دانند.
عیسی نصراللهی گفت: برای حل این مشکل مدیر عامل آب منطقه ای مازندران در سال جاری چند مرحله بار از این سد بازدید و تلاش های برای رفع انسداد انجام شد ولی موفقیت آمیز نبود.
وی با بیان این مطلب که مدیر عامل آب منطقه ای مازندران به ما قول داده بود که در هر شرایطی آب را به اراضی شالیزاری می رساند، اظهار کرد: به نظر می رسد تجهیزات موجود در استان برای باز گشایی انسداد لوله های خروجی این سد گره گشا نیست.
بخشدار بابلکنار افزود: مسوولان آب مطنقه ای اعلام می کنند که تجهیزات رفع این مشکل باید از تهران به مازندران منتقل شود تا خواسته شالیکاران برآورده شود.
این مقام مسوول تصریح کرد: تا کنون برای حل این مشکل جلسه های مختلفی برگزار شد اما برای شالیکاران نتیجه بخش نبود و مشکل برقرار است.
نصراللهی ادامه داد: تقاضای ما این است تا مسوولان مربوط هر چه زودتر مشکل خروجی آب سد سنبل رود را برطرف کنند تا شالیکاران رنج کمتری برای تولید این محصول راهبردی داشته باشند.
بر اساس آمار جهاد کشاورزی مازندران امسال ۲۱۵ هزار هکتار از زمین های استان زیر کشت برنج رفته بود و یک میلیون و ۵۳ هزار و ۸۴۴ تن برنج سفید در استان تولید شده است.
کشت برنج در مازندران به طور معمول با شخم و شیار، خزانه گیری و آب تخت کردن شالیزار از ماه اسفند آغاز می شود و به طور معمول دراواخر ماه فروردین به مرحله نشاء می رسد.
برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون تن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین میشود. استان مازندران تولید کننده ۷۲ نوع محصول زراعی و باغی است که در تولید ۱۵ محصول رتبه اول تا سوم را دارد.
این استان با برخورداری از تنها ۲.۵ درصد زمین کشاورزی کشور، سالانه هفت درصد از تولیدات کشاورزی و ۱۱ درصد از ارزش اقتصادی محصولات کشاورزی کشور را در اختیار دارد.
شهرستان ۶۰۰ هزار نفری بابل دارای ۶ بخش و هفت شهر است که بخش بابلکنار یکی از بخش های هفتگانه این شهرستان است.