
سه مطالعه بلندمدت نشان میدهد که شرکتهای صنایع دفاعی به طور مداوم در زمان جنگ یا دورههای افزایش ریسک ژئوپلیتیکی به ویژه بلافاصله پس از مداخله ایالاتمتحده عملکرد بهتری دارند.
به گزارش اقتصاد گستر شمال،علی جوانمردی:یک تحلیل تاریخی نشان میدهد که بازار در زمان جنگ گاهی عملکرد بهتری دارد. از نظر تاریخی، سهام ایالاتمتحده پس از اعلام جنگها افزایش یافته و بازده مثبتی را به همراه داشته است.
سرمایهگذاری در سهام مرتبط با دفاع، به ویژه پس از درگیر شدن ایالاتمتحده سود را نشان میدهد. نگهداری سهام برای بلندمدت در طول جنگها اغلب سبد سهام را در برابر افتهای اولیه بازار تثبیت میکند.
جنگها میتوانند جهان را شوکه کنند اما اغلب اوقات، بازار سهام را شوکه نمیکنند. در طول جنگ جهانی دوم و جنگ کره، سهام ایالاتمتحده به ترتیب ۱۷ و ۱۹درصد افزایش یافت که بسیار بالاتر از میانگین بازده بازار بین ۸ و ۱۰درصد بود. سهام تمایل دارند فشار نزولی را در آستانه جنگها از بین ببرند زیرا قطعیت و محرک مانند بخش دفاعی، پس از شروع و تثبیت درگیریها تاثیر خود را میگذارند. پایبندی به یک استراتژی بلندمدت میتواند به سرمایهگذاران کمک کند تا نوسانات را تحمل کرده و از معاملات احساسی در روزهای اولیه درگیریها، زمانی که غیرقابلپیشبینی بودن اغلب در اوج خود است، جلوگیری کنند. تحمل هرج و مرج بدون تلاش برای زمانبندی از نظر تاریخی نتایج قوی برای سرمایهگذاران به همراه داشته است.
در طول جنگ چه اتفاقی برای بازار سهام میافتد؟ سهام شرکتهای بزرگ و کوچک ایالاتمتحده به طور مداوم بازده مثبتی داشتند که اغلب از میانگینهای زمان صلح بهتر عمل میکردند.
در همین حال اوراق قرضه و اعتبار معمولا عملکرد ضعیفی داشتند و تورم بسته به درگیری متفاوت بوده است. مقدمات یک درگیری اغلب باعث عدم قطعیت قابلتوجهی در بازار میشود که قیمتها را کاهش میدهد اما در بیشتر موارد بازار به سرعت بهبود مییابد. نوسانات قبل از جنگ، قیمتها را قبل از اولین شلیکها کاهش میدهد. شاخصS&P500 در سه ماه قبل از جنگ جهانی دوم ۳ /۱۲درصد کاهش داشت اما در طول کل جنگ ۹ /۱۶درصد افزایش یافت. (شاخص S&P500 یا شاخص نوسانات، معیاری برای سنجش نوسانات مورد انتظار (ضمنی) در بازار سهام است. به عبارت دیگر، این شاخص نشان میدهد که معاملهگران بازار چه میزان انتظار نوسان در قیمتها را در آینده دارند و به همین دلیل به آن «شاخص ترس» نیز گفته میشود.)
جنگهای غافلگیرکننده ضربه سختتری وارد کردند. رویدادهایی که ناگهان ایالاتمتحده را وارد جنگ کردند، مانند آغاز جنگ کره باعث افت فوری بازار شدند. شاخص داو جونز روز پس از پرل هاربر ۵/ ۳درصد و روز پس از آغاز جنگ کره ۵درصد کاهش یافت اما در مورد جنگ کره، بازارها نسبتا سریع به حالت عادی بازگشتند.
کدام سهام در طول جنگ بهترین عملکرد را دارند؟
سه مطالعه بلندمدت نشان میدهد که شرکتهای صنایع دفاعی به طور مداوم در زمان جنگ یا دورههای افزایش ریسک ژئوپلیتیکی به ویژه بلافاصله پس از مداخله ایالاتمتحده عملکرد بهتری دارند. مطالعهای روی پنج شرکت بزرگ دفاعی ایالاتمتحده از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۸ نشان داد که قیمت سهام پس از اعلام دخالت مستقیم ایالاتمتحده در درگیریها بهطور قابلتوجهی افزایش یافت.
اگرچه این افزایشها کوتاهمدت بودند و اغلب ظرف چند ماه معکوس میشدند. اعلام بودجه مربوط به هزینههای دفاعی در دورههای ناپایدار ژئوپلیتیکی نیز با بازده مثبت برای آن شرکتهای دفاعی همبستگی داشت.
یک مطالعه دفتر ملی تحقیقات اقتصادی که از سال۱۹۳۷ تا ۲۰۱۷ را پوشش داده است، نشان داد که هزینههای نظامی بالاتر منجر به نوسانات کمتر سهام برای شرکتهای دفاعی و صنایع مرتبط مانند فولاد، زغالسنگ، منسوجات و مواد غذایی شده است. قراردادهای دفاعی زمان جنگ، جریانهای درآمدی پایداری را فراهم کردند که عدم اطمینان در مورد سودهای آینده را کاهش داده و پیشبینی درآمدها را آسانتر کرد.
تحلیلی از ۷۵سهام دفاعی جهانی از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۳، همبستگی قوی بین عملکرد سهام دفاعی و ریسک ژئوپلیتیکی، به ویژه در طول رویدادهایی مانند الحاق کریمه به روسیه و بعدا حمله به اوکراین را نشان داد. سهام دفاعی در میانمدت، زمانی که تنشهای بینالمللی افزایش یافت، بیشترین تغییر را نسبت به بازار داشتند.
جنگها با غیرقابلپیشبینی بودن و هرج و مرج بهویژه در روزهای اولیه همراه هستند که بازار میتواند آن را در عملکرد خود منعکس کند اما سرمایهگذاران تشویق میشوند که در مسیر خود باقی بمانند و دیدگاه بلندمدتتری داشته باشند. در زمان صلح و جنگ، تاریخ به نفع کسانی است که مقاومت میکنند.