
در حالی برداشت برنج از اراضی شالیزاری مازندران آغاز شد که تعدادی از شالیکاران این خطه از شمال بدون در نظر گرفتن هشدارهای چند ساله کارشناسان ممتاز محیط زیست نسبت به مصایب چند بعدی کشت دوم برنج، به خصوص آسیب به سفره های زیرزمینی آب، اراضی شالیزاری را برای کشت دومی آماده می کنند.
به گزارش اقتصاد گستر شمال ،برداشت مکانیزه برنج از اراضی شالیزاری مازندران که به صورت رسمی از هفته گذشته در شهر ساحلی بابلسر آغاز شد در حال حاضر برداشت این محصول راهبردی برای همه شهرهای مازندران در حال انجام است.
اگرچه طبق اعلام رسمی سازمان جهاد کشاورزی مازندران شالیکاران امسال بدون دغدغه کمبود و تنش آبی و حتی افزایش ۱۳ هزار هکتاری سطح کشت اول نسبت به سال گذشته به مرحله برداشت رسیده است اما کارشناسان ممتاز زیست محیطی این امر را دلیلی برای رونق کشت دوم برنج نمی دانند و بعد از صدور هشدارهای چند ساله، شالیکاران باید به این امر دقت نظر بیشتری داشته باشند.
همزمان با برداشت کشت اول برنج صاحبنظران نامدار کشور سعی کردند با استفاده از ظرفیت شبکه های اجتماعی با اشتراک گذاری پیام های مختلف ضمن بیان آسیب های کشت دوم، کشاورزان را قانع کنند که زمین شالیزاری خود را زیر کشت دوم برنج نبرند.
«حنیف رضا گلزار» یکی از فعالان زیست محیطی کشور در حساب کاربری خود در شبکه اجتماغی ایکس با صدور پیامی اعلام کرد« کشت دوم برنج که خود پیایند نابسامانی های اقتصادی، سوء مدیریت و گاهی زیاده خواهی است یعنی مصرف دو برابری و افزایش بحران آب، مصرف دو برابری کودهای شیمیایی و انواع سموم کشاورزی، مصرف دو برابری برق و دیگر حامل های انرژی تولید و رهاسازی چند ده برابری کربن و گسترش سرطان»
از سوی دیگر کارشناسان دانشگاهی با بررسی دقیق علمی، کشت دوم برنج را نه تنها برای کشاورزان سود آور نمی دانند بلکه این امر آسیب های چند بعدی برای شالیکاران این خطه از شمال به همراه خواهد داشت.
صاحبنظران که این امر را تهدیدی برای سفره های زیر زمینی آب، نابودی مواد آلی خاک و میکروب های مفید و موجود زنده در خاک به هراه هدر رفت انرژی برشمردند و استمرار این رویه را خنجری بر پیکر زخمی محیط زیست این خطه از شمال کشور برشمردند.
کارشناسان به خاطر آسیب جدی به آب های سفره های زیرزمینی و احتمال خطر فرونشست چاههای کشاورزی و اراضی مازندران، خواستار توقف کشت دوم برنج و به جای آن کشت پاییزه که انواع سبزیجات و صیفی جات را برای کاشت پیشنهاد دادند، که این کار درآمد بیشتری نسبت به کشت دوم برنج خواهد داشت.
صاحبنظران چالش های کشت دوم برنج را چند بعدی اعلام کردند که تخریب مواد آلی خاک و میکروب های مفید و موجود زنده در خاک و استفاده بیش از اندازه انواع سموم برای مبارزه با طغیان پیاپی کرم های ساقه خوار بعد از کشت اول، از جمله معضل جدی کشت دوم برنج نام بردند که در زمین های شالیزاری جولان می دهند.
از سوی دیگر شالیکاران مازندرانی مشکلات اقتصادی را مهمترین عامل کشت دوم برنج اعلام می کنند و با علم به این موضوع که این کشت آورده کلانی برای آنها نخواهد داشت اما به کمترین ها اکتفا می کنند.