استاندار گیلان گفت: لازم است بنادر کاسپین، انزلی و آستارا نقشی جدی تر و بیشتر در تجارت خارحی ایفا کنند و این آمادگی در استان وجود دارد و در حال افزایش و توسعه است.
به گزارش اقتصاد شمال ،مصطفی سالاری روز شنبه در جریان ورود اولین محموله تجاری از مبدا بندر نینگو چین به صورت حمل و نقل ترکیبی به مجتمع بندری کاسپین منطقه آزاد انزلی در جمع خبرنگاران اظهار داشت: این محموله از طریق قطار از کشور چین و سپس قزاقستان و نیز در ادامه از بندر آکتائو به صورت دریایی به بندرکاسپین حمل شده است.
وی کریدور جدید تجاری چین – قزاقستان – ایران را یک فرصت برای ایران اسلامی عنوان کرد و با تقدیر از تلاش های سازمان منطقه آزاد انزلی برای فعالسازی این کریدور افزود: محدودیت های جدی که بعضاً بنادر جنوبی با آن مواجه می شوند، در این مسیر وجود ندارد.
نماینده عالی دولت در گیلان حمل کالا از این مسیر را یک ظرفیت بزرگ برای بنادر شمال کشور دانست و افزود: امیدواریم بتوانیم ظرفیت تجارت خارجی شامل صادرات و واردات را از طریق کریدور جدید افزایش و در تکمیل آن انتقال محموله ها به دیگر کشورها در سمت شمال و غرب را توسعه دهیم تا شاهد مثبت تر کردن تراز تجاری کشور باشیم.
وی با اشاره به اینکه حمل کالا در مسیرهایی همچون چین به قزاقستان متکی به جاده نیست، افزود: حمل کالا در این مسیر از طریق خط آهن به بنادر متصل می شود.
سالاری به نقش موثر تکمیل خط ریلی رشت-انزلی در کاهش هزینه و سهولت جابجایی کالاها اشاره و خاطرنشان کرد: با این اقدام رغبت صاحبان کالاها در استفاده از این مسیر افزایش می یابد.
وی تکمیل راه آهن رشت-آستارا را نیز در فرآیند جابجایی کالا مهم ارزیابی کرد و گفت: اولویت جابجایی کالاها براساس ارزان بودن، به ترتیب حمل و نقل دریایی، ریلی، جادهای و هوایی است که به حداقل رسیدن بخش جادهای با اتصال به خط ریلی توسعه تجارت گیلان را به دنبال دارد.
وی اظهار داشت: تکمیل کریدورها مزیت رقابتی را تقویت میکند تا قیمت جابجایی کالا و مدت آن کاهش یابد.
به گزارش ایرنا محموله های قبلی این کریدور از مرکز و غرب چین به ایران حمل شده بود و اهمیت این محموله جدید به دلیل مبدا آن در شرق چین است که نشان دهنده مزیت این مسیر برای انتقال کالا از چین به ایران نسبت به مسیرهای فعلی است.
مزایای کریدور جدید ایران و چین که پس از چندین سال پیگیری از سوی منطقه آزاد انزلی راه اندازی شده؛ در گسترش مبادلات دو کشور و توسعه تجارت در دریای خزر حائز اهمیت است و نسبت به مسیر های موجود از طریق دریای زرد، اقیانوس هند و بندرعباس در جنوب ، در کاهش مدت زمان و کاهش هزینه ها تاثیر گذار است که این موضوع از مهم ترین ویژگی های این کریدور است و با توجه به اینکه منطقه آزاد انزلی نزدیک ترین منطقه آزاد به پایتخت بوده، کالاهای وارداتی در کوتاه ترین زمان ممکن در پایتخت توزیع می شود.
مسیر ترانزیتی چین(اروم چی)، قزاقستان (بندر آکتائو)،ایران (بندر کاسپین) به منظور ایجاد مسیرهای جدید ترکیبی میان ایران و چین با محوریت منطقه آزاد انزلی، افزایش ظرفیت حمل و نقل بار در دریای خزر است و با شروع فعالیت این کریدور امکان ترانزیت 10 میلیون تن کالا فراهم شده است .
نینگبو شهری در شمال شرقی استان ججیانگ چین در 25 کیلومتری دریای شرقی چین و به عنوان یکی از بنادر صنعتی و تجاری مهم این کشور شناخته می شود و آن را نمونه کوچکی از شهر شانگهای در اقتصاد چین می دانند.
منطقه آزاد انزلی تنها منطقه آزاد ایران در حاشیه خزر است و کشورهای حاشیه دریای خزر، ترکیه و کشورهای حاشیه خلیج فارس و آسیای جنوب شرقی عمده بازارهای صادرات و واردات محصولات از طریق منطقه آزاد انزلی هستند.
قرار گرفتن در مسیر کریدور بین المللی شمال – جنوب، دارابودن موقعیت ویژه در زمینه ارتباط با کشورهای حاشیه دریای خزر، همجواری با بنادر آستراخان و لاگان در روسیه، راسنودسک در ترکمنستان، اکتائو در قزاقستان و باکو در آذربایجان، دسترسی از طریق راه های مناسب، به بازارهای مصرف کشورهای همسود ( CIS ) و نزدیکی به فرودگاه بین المللی رشت از جمله مزایای منطقه آزاد انزلی است.
مزایای قانونی همچون امکان ثبت، مالکیت و مشارکت سرمایه گذاران خارجی تا میزان 100 درصد در منطقه، امکان فعالیت بانک ها و موسسات مالی – بیمه ای در این منطقه، معافیت مالیاتی 20 ساله بر درآمد و دارایی از تاریخ بهره برداری هرگونه فعالیت اقتصادی، وحدت مدیریت در ارائه کلیه خدمات به سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی، اقدامات سازمان در خصوص خلق مزایا و معافیت های جدید برای فعالان اقتصادی – تولیدی، فعالیت بورس کالای منطقه، رونق فضای تجاری با اجرای مصوبه کالای همراه مسافر و برگزاری پانزدهمین اجلاس اتاق های بازرگانی کشورهای حاشیه دریای خزر زمینه ساز رونق فضای کسب و کار در محدوده منطقه شده است.
منبع:ایرنا