تاریخ: ۷:۳۸ :: ۱۳۹۹/۰۸/۱۰
چانه‌زنی ایران برای صلح در قره‌باغ

چانه زنی‌های فشرده فرستاده ویژه تهران برای صلح در قره باغ ادامه دارد. «سید عباس عراقچی» اواخر هفته گذشته به جمهوری آذربایجان رفت تا باکو را در جریان پیشنهادات تهران بگذارد.

مردم سالاری نوشت:«حکمت حاجی‌اف» دستیار رئیس‌جمهور آذربایجان در توییتی در پاسخ به توییت سیدعباس عراقچی نوشت: حقیقتا دیدار پرثمری بود. آذربایجان و ایران پیوند قوی دوستانه و روابط همسایگی خوبی داشته و دارند.
وی در ادامه توییت خطاب به سیدعباس موسوی، سفیر ایران در جمهوری آذربایجان هم نوشته است: بابت تسلیت‌تان به شهدای آذربایجانی که سرزمین‌های‌مان را از اشغال آزاد کردند و شهروندانی که هدف جنایات جنگی ارمنستان شده‌اند، تشکر می‌کنم.
به گزارش ایسنا، سیدعباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان روز چهارشنبه در توییتی نوشت: «در دیدار طولانی مثبت و سازنده با الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان ابتکار منطقه‌ای ایران را برای کمک با پایان دادن به درگیری ناگورنو- قره‌باغ ارائه کردم‌.»
این دیپلمات ارشد ایرانی ، گفته بود که این سفر در چارچوب یک سفر دوره‌ای به آن دسته از کشورهای منطقه که در پایان دادن به درگیری‌های اخیر جمهوری آذربایجان و ارمنستان تاثیرگذار هستند صورت می‌گیرد و هدف اصلی سفر ارائه ابتکار پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران برای حل و فصل این مخاصمه و رسیدن به صلح پایدار دو کشور ارمنستان و جمهوری آذربایجان و به تبع آن منطقه است.
بحث قره باغ و برجام در مسکو
عراقچی، روز پنج شنبه از باکو راهی مسکو شد تا روسیه را هم در جریان پیشنهادات تهران قرار دهد و در عین  حال مذاکراتی هم درباره برجام داشته باشد.
وزارت امورخارجه روسیه در بیانیه‌ای درباره دیدار عراقچی و ریابکوف که معاونان سیاسی وزارت خارجه دو کشور و مذاکره کننده ارشد هسته‌ای هستند، تصریح کرد: در این دیدار وضعیت برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بررسی شد.
در این دیدار، موضوعات مربوط به همکاری ایران و روسیه در چارچوب برجام و تعامل سایر شرکت کنندگان در این توافق بین‌المللی برای حفظ و اجرای کامل آن بررسی و مورد تبادل نظر قرار گرفت. عراقچی و ریابکوف در خصوص برخی موضوعات مورد علاقه دو طرف گفت‌وگو کردند.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان بعد از پایان مذاکرات با «آندری رودنکو» نماینده ویژه روسیه در امور قره‌باغ و همتای روسی خود در امور برجام، پیش از ترک مسکو گفت: «طرح تهران درباره مناقشه قره باغ را که بر مبنای اصول انسان دوستانه و توجه به خواست‌های طرف‌های درگیر تهیه شده  پیشنهاد داده ایم و منتظر دریافت پاسخ از طرف‌های مناقشه می‌مانیم.»
امیدواری به پیشنهاد ایران
عراقچی پس از دیدار و رایزنی با مقام‌های جمهوری آذربایجان و روسیه، پنجشنبه شب وارد ایروان پایتخت ارمنستان شد. وی در بدو ورود به ایروان در مصاحبه با خبرنگاران، گفت: مذاکرات بسیار فشرده و مفیدی در باکو و مسکو داشتیم، قرار است با مقام‌های ارمنستانی هم‌ درخصوص یافتن راه حلی برای صلح مذاکره کنیم.
عراقچی افزود: اکنون زمان بسیار حساسی است و هرچه سریعتر باید برای برقراری صلح تصمیم گیری و مسیری برای صلح باز شود.
فرستاده ویژه رئیس جمهوری اسلامی ایران اضافه کرد: ‌شمار تلفات (جنگ قره باغ) در حال بالا رفتن و این مایه تاسف است. تصور ما بر این است که هر چه سریعتر مسیر باید برای صلح باز شود و پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران می تواند این مسیر را باز کند.
عراقچی در ادامه با بیان اینکه ایران در همسایگی با هر دو کشور جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان است، گفت: از هر دو کشور اتباعی در ایران در صلح و آرامش در کنار هموطنان ایرانی زندگی می‌کنند و موضع ما همواره موضع متوازن و متعادلی بوده است.
وی روز جمعه با «زهراب مناتسکانیان» وزیر امور خارجه ارمنستان دیدار و رایزنی کرد. در این دیدار فرستاده ویژه رئیس جمهوری اسلامی، پیشنهاد ایران برای غلبه بر اوضاع و برقراری آتش بس در منطقه قره‌باغ را به وزیر امور خارجه ارمنستان ارائه داد و تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران ظرفیت‌های لازم برای همکاری را دارد.
همچنین در این دیدار «زهراب مناتسکانیان» با بیان اینکه ارمنستان متوجه حساسیت‌های ایران در رابطه با تهدیدهای جدید امنیت منطقه است، از نقش جمهوری اسلامی در حفظ ثبات منطقه‌ای و صلح استقبال کرد.
وزیر امور خارجه ارمنستان نیز تاکید کرد که رویکرد ایران در مناقشه قره‌باغ به طور دقیق بررسی می‌شود.
در این دیدار دو طرف نسبت به انتقال تروریست‌های بین المللی از خاورمیانه به منطقه ابراز نگرانی کردند و آن را تهدیدی جدی برای کل منطقه دانستند.
شعله‌های همیشه شعله ور جنگ 
ششم مهرماه جاری برابر با ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۰ درگیری میان نظامیان ارمنستان و جمهوری آذربایجان در مرزهای مشترک دو کشور از سرگرفته شد و وزارت دفاع جمهوری آذربایجان با صدور بیانیه ای، نیروهای ارمنستان را آغاز کننده عملیات و نخست وزیر ارمنستان نیز جمهوری آذربایجان را آغازکننده حمله دانستند.
مناقشه میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر منطقه قره‌باغ کوهستانی در سال ۱۹۸۸ میلادی آغاز و در سال ۱۹۹۲ میلادی به درگیری‌های نظامی تبدیل شد.
بر اثر این مناقشه هفت شهرستان جمهوری آذربایجان به اشغال نیروهای ارمنستانی درآمد.
در سال ۱۹۹۴ میلادی با میانجیگری گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا آتش‌بس میان طرفین مناقشه برقرار شد، ولی تلاش‌های بین‌المللی برای حل مسالمت‌آمیز این مناقشه تا به حال نتیجه‌ای نداشته است.

print

پاسخی بگذارید