
فاجعه زیست محیطی سایت زباله انجیلسی بابل با انباشت میلیون ها تن زباله به مرحله ای از بحران رسید.
به گزارش اقتصاد گستر شمال،به نقل از ایرنا، فاجعه زیست محیطی و آسیب های چند بعدی زباله های دپو شده و شیرابه های سایت انجیلسی بابل به مرحله ای از بحران رسیده که عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در این سایت حضور یافته و از نزدیک شاهد فاجعه زیست محیطی انجیلسی شد.
عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس با همراهی نمایندگان مردم بابل در مجلس شورای اسلامی و مدیران ارشد شهرستان روزهای قبل به همراه تعدادی از اهالی بخش بابلکنار از بخش های مختلف سایت انجیلسی بازدید کردند.
دپوی میلیون ها تن زباله در انجیلسی شیرابه های را تولید می کند که این شیرابه با ورود به رودخانه بابلرود و سفره های زیر زمینی گستره پهناوری از جغرافیایی محیط زیستی شهرستان را آلوده می کند.
صاحبنظران ممتاز دانشگاهی بر این باورند ممنوعیت ورود زباله به انجیلسی به تنهایی برای این سایت پسماند گره گشا نخواهد بود و ساماندهی میلیونها تن زباله دپو شده در این مجموعه یک ضرورت مهم است چراکه زباله های انباشته شده در این سایت تا یک هزار سال برای محیط زیست منطقه آسیب های جدی به همراه خواهد داشت.
هر چند حدود یک سال از ممنوعیت ورود هر نوع زباله به سایت انجیلسی می گذرد اما حجم انباشت زباله ها به گونه ای است که جریان شیرابه در این سایت نه تنها قطع نشد بلکه در روزهای بارانی و سیلابی این شیرابه ها دو چندان جریان می یابد.
سایت زباله اجیلسی تا کنون چندین مرحله فرو نشست کرد که پایداری این سایت از جمله اولویت های مهم محسوب می شود که از سوی کارشناسان برجسته عنوان می شود.
کارشناسان تاکید دارند با توجه به این که میلیون ها تن زباله در این سایت بر روی هم دپو شده و کوهی از زباله را تشکیل داد باید سازه ای تعریف شود تا پایداری این سایت حفظ شود.
بارش سالانه در منطقه انجیلسی ۸۰۰ میلی متر است و این بارش سنگین حجم زیادی از شیرابه را روانه مناطق پایین دست می کندو به هر شکل ممکن این کوه زباله باید با بکارگیری سازه های مانع نفوذ آب باران به آن شد.
کارشناسان هشدار می دهند با توجه به این که بیش از ده ها سال زباله های دپو شده در این سایت در فضای باز رها شده است برای پایداری این مجموعه روی این زباله ها باید پوشیده شود تا پایداری سایت حفظ شود.
آنها بر این باورنددر صورت سر پوشیده کردن زباله های سایت انجیلسی میزان شیرابه های موجود ۹۰ درصد کاهش می یابد اگر این نکات فنی در انجیلسی رعایت نشود تا یک هزار سال دیگر بحران زباله انجیلسی ادامه دار خواهد بود.
صاحبنظران هشدار دادند اگر روی این زباله ها چند لایه خاک ریخته و روی آن درخت کاری شود تحت هیچ شرایطی کارشناسی نخواهد بود و گازهای موجود در این کوه زباله زمینه آتش سوزی ها گسترده و انفجار را فراهم می کند.
همه این چالش ها سبب شد تا عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در چند روز گذشته بازدیدی از سایت زباله انجیلسی در منطقه بابلکنار داشته باشد.
تشکیل کمیته ویژه قضایی
در این پیوند عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: کم کاری برخی مدیران برای مدیریت پسماند در استان مازندران از جمله سایت زباله انجیلسی غیرقابل انکار است.
علی خضریان گفت: کمیته ویژه قضایی باید به پرونده مدیرانی که نسبت به انجام وظیفه سازمانی و قانونی کوتاهی و کم کاری کردند، بدون اغماض رسیدگی کند.
وی گفت: در بازدید از سایت زباله شهرستانهای بابل و آمل کم کاری مدیران مازندرانی و حتی ملی مرتبط با مدیریت پسماند برای فاجعه زباله دراین ۲ شهرستان مشهود است.
وی تصریح کرد: آنچه که مشخص است روش کار غلط چند دهه گذشته درمدیریت پسماند زباله درشهرستانهای آمل و بابل و کل مازندران است که این وضعیت را اکنون دراین استان به مرز فرارتر از هشدار نگران کننده زیست محیطی تبدیل کرده است.
عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی، علت اصلی رسیدگی نشدن به موضوع پسماند زباله درمازندران را ترک فعل بسیاری از مدیران گذشته اعلام و اضافه کرد: به غیر از این علت، باید به طور جدی و ویژه این موضوع توسط دستگاه قضایی رسیدگی و خاطیان این پیامد فاجعه بار رسیدگی شود.
خضریان با اشاره به اینکه آنچه که امروز برای ما مجلس دراولویت است، کمک به دولت و شهرداریها در مازندران برای پایان دادن به موضوع ابرچالش زباله در این استان است، تصریح کرد: انتظار و توقع مجلس، ورود جدی دولت برای تعیین تکلیف مدیریت پسماند درمازندران به منظور حفظ محیط زیست این خطه از شمال کشور است.
وی ادامه داد: برای اینکه بتوانیم زودتر با بودجهای که درمجلس برای مدیریت پسماند پیش بینی شده، با اختصاص هرچه سریعتر بودجه ملی برای مدیریت پسماند زباله مازندران، اقدامهای موثر و پایدارتری را درحوزه زیست محیطی درمازندران انجام داد.
ممنوعیت همیشگی ورود زباله به انجیلسی
نماینده مردم بابل در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: بر اساس حکم نهایی دستگاه قضایی نه تنها ورود زباله برای همیشه به سایت انجیلسی ممنوع شد بلکه بر اساس همان حکم مکان جدید دیگری برای مدیریت پسماند شهرستان باید معرفی شود.
احمد فاطمی گفت: تحت هیچ شرایطی میلیون ها تن زباله در این سایت نباید رها شده باشد و ساماندهی آن یک ضرورت مهم در جهت سلامت شهروندان و محیط زیست است.
وی با اشاره به این نکته که جانمایی این سایت به شدت مورد انتقاد کارشناسان است، اظهار کرد: میلیون ها تن زباله را در یک ارتفاع بلند در انجیلسی دپو کردند که شیرابه های آن به سرعت به رودخانه بابلرود و سفره های زیرزمینی نفوذ می کند.
کارشناسان برجسته دانشگاهی ضمن ابراز خرسندی از ممنوعیت ورود زباله جدید به سایت انجیلسی که در قلب جنگل های هیرکانی در بخش بابلکنار شهرستان بابل واقع شد فرو نشست های سنگین و پی در پی در انجیلسی را یکی از آسیب های دپوی میلیون ها تن زباله در این مجموعه دانستند که باید هر چه سریعتر نسبت به ساماندهی آن اقدام شود.
با توجه به بارش های سیلابی منطقه جنگلی انجیلسی که میانگین بارش باران در این منطقه بیشتر از مناطق دیگر شهرستان است شیرابه های خروجی این سایت تهدید جدی برای اراضی کشاورزی پایین دست و رودخانه ها و سفره های زیر زمینی شهرستان بابل است.
هر چند یکسالی است که سایت انجیلسی میزبان زباله جدیدی از شهرستان نیست اما دپوی حدود سه میلیون تنی زباله در این مجموعه خطرهای جدی را برای منطقه به همراه دارد.
بر اساس حکم نهایی قضایی نه تنها ورود زباله جدید به این سایت ممنوع است بلکه بر اساس همان حکم ساماندهی زباله های موجود در انجیلسی هم باید در دستور کار باشد که در حال حاضر هیچ اقدام موثری انجام نشد.
کارشناسان دانشگاهی با تاکید بر این مهم که ساماندهی زباله های موجود در این سایت باید فنی و کارشناسی باشد ابراز نگرانی خود را نسبت به انجام اقدامات غیر کارشناسی برای مدیریت پسماند در انجیلسی اعلام کردند.
جمعی از اهالی روستای انجیلسی بابل در ۹ اردیبهشت ماه سال گذشته با تجمع و نصب بنر در ورودی سایت زباله این منطقه، خواستار اجرای حکم قطعی دادگاه تجدید نظر مازندران مبنی بر جابهجایی سایت زباله انجیلسی به مکان دیگر شدند. اهالی روستای انجیلسی بابل که بعد سالها پیگیری موفق شدند حکم قطعی جابجایی این سایت را از طریق مراجع قضایی در تاریخ پنج بهمن ۱۴۰۰ از شعبه ۲۵ دادگاه تجدید نظر استان دریافت کنند.
بعد از قطعی شدن حکم سایت انجیلسی در جلسه شورای حفظ بیت المال شهرستان بابل که ۲ سال گذشته با حضور رییس کل وقت دادگستری مازندران تشکیل شد، تا ۱۵ اسفند سال ۱۴۰۲ برای حل این مشکل زمان تعیین شد، که بعد از گذشت نزدیک به ۲ ماه از این ضرب الاجل اهالی روستا خواستار اجرای حکم شدند.
نفوذ شیرابه ها در اراضی کشاورزی، مراتع چرای دام و شیوع بیماری ها مختلف سبب شد که اهالی منطقه دست از زادگاه خود بردارند و برای ادامه زندگی به مکان دیگری دست به کوچ اجباری بزنند. اهالی منطقه که در مدت ۲۸سال گذشته تمام توان خود را برای حل این مشکل به کار بسته بودند موفق به حل مشکل نشدند، در نهایت با طرح شکایت در مراجع قضایی این خواسته را پیگیری کردند.
اهالی بخش بابلکنار بر این باور بودندکه مشکلی انجیلسی که قرار بود یک سال مردم منطقه تحمل کنند تا یک مکان مناسب برای زباله شهر بابل و ۶ شهر اقماری آن بیابند اما ۲۸ سال است که آسایش را از اهالی بخش بابل کنار ربوده و حتی با حکم قطعی مرجع قضایی هم این گره گشوده نشد.