
نان در همه کشورها ارج و قربی ویژه و سهمی مهم در سفره غذایی مردمان دنیا دارد اما این جایگاه در ایران ویژهتر است.
به گزارش اقتصاد گستر شمال ،«ترش و بی کیفیت است، باعث معده درد میشود، اغلب سوخته یا خمیر است دورریز زیادی دارد.» این بخشی از صحبت های مردم مازندران است که از کیفیت نان در استان گلایه دارند و از وضعیت کنونی راضی نبوده و به نظر میرسد راه حل منطقی نیز برای حل این مشکل وجود ندارد.
به گزارش ایرنا، نان در همه کشورها ارج و قربی ویژه و سهمی مهم در سفره غذایی مردمان دنیا دارد اما این جایگاه در ایران ویژهتر است. در واقع نان اصلیترین ماده غذایی مردم ماست و طبق آمارها سرانه مصرف نان هر ایرانی در سال ۱۶۰ کیلوگرم است که این رقم در جهان فقط ۲۵ کیلوگرم است.
نان قوت غالب و غذای اصلی مردم این سرزمین است و بخش اعظم انرژیشان از راه مصرف نان تامین می شود. در طبقات کم درآمد شهری و روستایی گاه تا حدود ۷۵ درصد انرژی و ۸۰ درصد پروتئین دریافتی مردم از این ماده غذایی تامین می شود و در عمل هیچ ماده دیگری نمیتواند جایگزین نان شود.
حال اگر قرار باشد این نان با کیفیت و قیمت مناسب به مردم عرضه نشود به طور طبیعی هدررفت آن هم افزایش می یابد و بخش زیادی از محصولی که با صرف منابع بسیاری از آب و خاک و انرژی این کشور برای تولید گندم و میلیاردها تومان یارانه ای که سالانه دولت برای آن می دهد، هدر می رود چنانکه امروز در مازندران شاهد آنیم و سالها است نان با کیفیتی نه چندان قابل قبول در اختیار مردمان این سرزمین قرارمی گیرد.
اما امروز مردم مازندران در خصوص نحوه تهیه و همچنین کاسته شدن وزن و کوچک شدن این قوت غذایی هم گلهمندند.
مردم در ساری و نیز سایر شهرهای استان مدتی است از نحوه پخت نان و نیز کمبود آن، اندازه و کیفیت آن رضایت ندارند چنانکه این گلهمندی از بیان استاندار مازندران و نمایندگان مجلس هم مطرح شده است و خواستار رفع این مشکلات در پخت و عرضه نان شده اند.
ضرورت تأمین نان با کیفیت برای سفره مازندرانیها
نماینده مردم قائمشهر در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از کیفیت پایین آرد و نان در مازندران، خواستار اقدام فوری برای تأمین نان باکیفیت شد.
عمران عباسی، با انتقاد از وضعیت نامطلوب آرد و نان در استان، گفت: متولیان و دستگاههای مسئول استانی باید بهگونهای عمل کنند که نان باکیفیت بر سر سفره مردم قرار گیرد.
وی افزود: نان قوت لایموت مردم است و حذف نان باکیفیت از سفره مردم به دور از عدالت اجتماعی است چرا که نان آنقدر اهمیت دارد که حاکمیت حاضر است برای تامین آن یارانه بپردازد تا مردم به راحتی به این قوت غالب دسترسی پیدا کنند.
عضو کمیسون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، رضایت مردم در مصرف نان را بسیار مهم دانست و تاکید کرد: بر همه مسئولان تکلیف است که این نیاز و مطالبه مردم را جدی بگیرند.
عباسی با اشاره به پیگیری این مشکل توسط مجمع نمایندگان در دیوان محاسبات استان گفت: اگرچه از صنعت آرد استان باید حمایت شود ولی این دلیل نمیشود که ما شاهد آرد بی کیفیت در استان باشیم و با مخالفت از ورود آرد استان گلستان مانع بهره مندی هم استانیها از آرد با کیفیت شویم.
وی با اشاره به نگرانیهای مردم نسبت به کیفیت نامناسب آرد و نان گفت: نباید تامین و عرضه آرد در مازندران فقط در انحصار یک گروه و حمایت از او خلاصه شود بلکه باید به نوعی مدیریت شود که گندم و آرد مطلوب از گروههای دیگر حتی از روسیه هم شده تامین شود تا در سفره مردم مازندران نان با کیفیت قرار بگیرد.
عباسی اظهار داشت: نان برای جان آدمی و با هزاران زحمت به دست میآید و همه ما وظیفه مندیم با کمترین درنگ، بیشترین تلاش را در بهبود وضع آرد و نان استان مازندران داشته باشیم.
کیفیت نان نامناسب است
استاندار مازندران با تأکید بر اینکه کیفیت نان در شهرهای شمالی نامناسب است از مردم خواست تا کم کاریها در این زمینه را اطلاع رسانی کنند.
مهدی یونسی رستمی افزود: همکاران ما در تعزیرات، بهداشت و فرمانداران موضوع کیفیت پایین انواع نان در استان را پیگیری کنند.
استاندار مازندران با اعلام اینکه در حمل و نقل آرد مشکلاتی وجود داشت، افزود: پس از بررسیها این موضوع رفع شده اما همچنان از کیفیت نان تولیدی استان راضی نیستم.
سالانه حدود ۳۸۰ هزار تن و ماهانه ۳۱ هزار تن آرد بین بیش از چهار هزار و ۶۰۰ واحد خبازی که مسوولیت پخت نان در مازندران را برعهده دارند، توزیع می شود. در استان حدود پنج هزار واحد نانوایی وجود دارد و براساس آمار رسمی سرانه نانوایی در مازندران از میانگین کشوری نیز بالاتر است.