تاریخ : یکشنبه, ۱۵ شهریور , ۱۴۰۵ Sunday, 6 September , 2026

اخبار ویژه

تولید ۱۸ درصد گوشت سفید مازندران در ساری درباره لایحه جدید قانون مطبوعات تبیین لایحه قانون جدید احزاب ساخت و ساز در حریم خط لوله گاز غیر قانونی است قتل پدر گوینده معروف تلویزیون نقش فرودگاه های محلی در توسعه آمار‌های عجیب از انتخابات شورا‌ها مبلغ تراکنش‌های خرید اینترنتی ۲۹۹ درصد افزایش یافت آغاز پرداخت وام مسکن قرض‌الحسنه ۱۰۰ میلیونی به مددجویان ویروس کرونا و بنگاه‌های اقتصادی کوچک تردید نکنید، تنگه هرمز را ببندید برنامه فتاح برای پلاسکو و آزادراه تهران-شمال میانگین تورم تولیدکننده بخش معدن افزایش یافت برندگان قرعه کشی بانک مسکن اعلام شد ورزشکاران گیلانی در مسابقات دارت آنلاین کشور درخشیدند تور خالی صیادان گیلانی چه‌کسانی وام یارانه ۲میلیون‌تومانی دریافت خواهند کرد؟ بدرقه میلیونی مردم کرمان مجوز‌های صنفی چگونه در درگاه ملی مجوزها اعطا می‌شود؟ ساماندهی سیستم چندگانه ارزی نشست کمیسیون امنیت ملی مجلس با مدیران عامل بانک‌ها برگزار می شود سه کشته در تصادف بهشهر جزئیات تازه بیمه شخص ثالث

کد شما در این بخش
0

آیا رشد نقدینگی امسال غیرعادی بود؟

  • کد خبر : 31468
  • 27 مهر 1398 - 20:44
آیا رشد نقدینگی امسال غیرعادی بود؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد که رشد نقدینگی در سال جاری تفاوت محسوسی با سالیان گذشته ندارد.

به گزارش اقتصاد گستر شمال،و بخش عمده آن نیز از محل رشد شبه پول بوده است.مروری بر آخرین نماگرهای اقتصادی منتشر شده توسط بانک مرکزی در بهار امسال نشان می‌دهد که نقدینگی در پایان سال ۱۳۹۷ حدود ۱۸۸۳ هزار میلیارد تومان بوده اما در پایان خرداد ۹۸ با رشد ۵.۲ درصدی نسبت به پایان سال ۹۷ به ۱۹۸۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.

همچنین بررسی اجزای نقدینگی در فصل بهار امسال نشان می‌دهد که سهم «اسکناس و مسکوک در دست اشخاص» در این مدت ۸.۳ درصد کاهش یافته است. از سوی دیگر شبه پول و سپرده‌های غیر دیداری در بهار امسال ۴.۵ درصد رشد را نسبت به اسفند پارسال تجربه کرده است.

در ادبیات اقتصادی، نقدینگی از دو جزء «پول» و «شبه‌پول» تشکیل می‌شود. «حجم پول» معادل سپرده‌های دیداری (انواع سپرده‌های جاری که با صدور چک برای افراد قابل برداشت است) و اسکناس و مسکوک است که طبق آخرین اطلاعات منتهی به خرداد ۹۸ معادل ۳۱۰ هزار و ۸۷۰ میلیارد تومان است. از سوی دیگر، حجم شبه‌پول (سپرده‌های غیردیداری انواع سپرده‌های قرض‌الحسنه، پس‌انداز مسکن و سپرده‌های مدت‌دار) بالغ بر هزار و ۶۶۹ هزار میلیارد تومان اعلام شده است.

یکی از مهم‌ترین خصوصیات شبه‌پول، ضدتورمی بودن آن در کوتاه‌مدت است، چراکه قابلیت نقدشوندگی آن پایین است. بنابراین یکی از راه‌های مورد استفاده توسط دولت‌ها برای جلوگیری از افزایش تورم و افزایش نقدینگی، هدایت پول‌های واقعی مردم به سمت شبه پول است که در حال حاضر حدود ۸۵ درصد نقدینگی کشور را تشکیل می‌دهد.

علت رشد نقدینگی چیست؟

در حالی که طی ماه‌های گذشته خبرهای زیادی در مورد رشد نقدینگی در سال جاری منتشر شده اما آمارها نشان می‌دهد که رشد نقدینگی نسبت به سال‌های گذشته تغییر چندانی نداشته و با وجود مشکلاتی از جمله تحریم‌ها، وقوع سیل و حوادث غیر مترقبه و ناترازی بانک‌ها، بانک مرکزی توانسته رشد نقدینگی را در حد معقولی کنترل کند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که میانگین رشد نقدینگی طی سالیان گذشته ۲۴.۵ درصد بوده و این رقم در سال ۹۷ به ۲۳.۱ درصد و امسال به ۲۵ درصد رسیده که بیانگر آن است که رشد نقدینگی در سال جاری غیر عادی نبوده است. همچنین بررسی اجزای نقدینگی حاکی از آن است که ۸۵ درصد نقدینگی را شبه پول تشکیل می‌دهد و با توجه به اینکه سپرده‌های بانکی ماهانه ۱.۵ درصد رشد می‌کند، سالانه ۱۸ درصد از رشد نقدینگی از این محل ایجاد می‌شود.

از سوی دیگر ۵ تا ۶ درصد رشد نقدینگی مربوط به پایه پولی است که منشا اصلی ایجاد آن بدهی و بانک‌ها به بانک مرکزی است. البته در مورد اضافه برداشت بانک‌ها اقداماتی از سوی بانک مرکزی انجام شده که بر همین اساس بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی در خرداد سال جاری ۲.۶ درصد نسبت به اسفند ماه سال گذشته کاهش یافته است.

بخش دیگری از رشد پایه پولی نیز مربوط به بدهی دولت به بانک مرکزی است که با توجه به رخدادهایی مانند وقوع سیل در سال گذشته و همچنین مشکلات بودجه بانک مرکزی در مواردی ناگزیر به کمک به دولت بوده است که در این زمینه نیز باید با دقت بیشتر در هزینه‌کرد منابع و همچنین اصلاح ساختار بودجه به کنترل رشد نقدینگی کمک کرد.

مرجع رسانه بانکی

لینک کوتاه : https://eghtesadgostareshomal.ir/?p=31468
کد شما در این بخش

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.