رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی صومعه سرا گفت: مهارت « سنتی تهیه رشته خشکار طاهرگوراب » در فهرست آثار ناملموس کشور ثبت شد.
علیرضا مهرگان در گفتوگو با ایرنا با تبریک حلول ماه مبارک رمضان اظهار کرد: با پیگیریهای به عمل آمده موفق شدیم «مهارت سنتی تهیه رشته خشکار» را به نام شهرستان صومعهسرا (دهستان طاهرگوراب) در فهرست آثار ناملموس کشور ثبت کنیم.
وی افزود: قدمت پخت این شیرینی به بیش از ۳۰۰سال میرسد که برای نخستین بار در طاهرگوراب پخت شد و هر ساله به مناسبت ماه رمضان در گیلان این شیرینی پخت میشود.
وی گفت: رشتهخشکار به قدری نام و آوازه پیدا کرده که هر سال از سوی اداره میراث فرهنگی شهرستان و جوانان طاهرگوراب برای این شیرینی سنتی جشنواره ای در طاهرگوراب برگزار میشد که به مدت دو سال است به دلیل شیوع ویروس کرونا کلیه جشنوارهها لغو شد.
این شیرینی سنتی از آرد برنج، مغزگردو سابیده شده ، هل سابیده شده ، شکر و دارچین تهیه می شود و بعد از سرخ کردن در روغن مصرف می شود.
مهرگان در ادامه افزود: میراث فرهنگی تنها به آثار تاریخی و مجموعه ای از اشیاء محدود نیست بلکه شامل سنت ها، جشن ها و مهارت های صنایع دستی هم می شود.
وی با بیان اینکه میراث فرهنگی صومعهسرا در حال شناسایی آثار، سوغات و ظرفیتهای دیگر این شهرستان برای ثبت است تصریح کرد: هدف بعدی ما بعد از ثبت حلوای ضیابری و رشته خشکار طاهرگوراب، ثبت آش اباتری است.
به گزارش ایرنا، میراث فرهنگی ناملموس به معنای رسوم، بازنماییها، تجلیات، دانشها، مهارتها و نیز ابزارها، اشیاء، دستساختهها و فضاهای فرهنگی مرتبط با آنها است که جوامع، گروهها و در بعضی از موارد، افراد بهعنوان بخشی از میراث فرهنگی خود میشناسند.
این موارد ارزش های اجتماعی، سنت ها، آداب و رسوم و روش ها، صنایع دستی، باورهای زیبایی شناسانه و معنوی، بیان هنری، زبان و هر آنچه مرتبط با هویت حیات انسانی است را شامل می شود
شهرستان صومعه سرا با حدود ۱۳۰ هزار نفر جمعیت سه بخش مرکزی، تولمات و گوراب زرمیخ در ۲۵ کیلومتری غرب مرکز استان گیلان واقع شده است.