
بررسیهای میدانی از شالیکوبی های مازندران نشان می دهد که قیمت هر کیلوگرم ارقام برنج کیفی طارم هاشمی و محلی طی ۲ هفته گذشته به حدود ۲۴۰ هزار تومان افزایش یافت، اما اکنون بازار خرید و فروش این محصول راهبردی با وجود فراوانی راکد شده است.
به گزارش اقتصاد گستر شمال،طبق اعلام رسمی اتحادیه شالیکوبی داران مازندران حدود ۶۰ درصد محصول برنج آماده عرضه همچنان در اختیار کشاورزان است و بیشتر شالیکاران فقط بخشی از عرضه و فروش برنج کیفی طارم هاشمی و طارم محلی امسال خود را از اواخر مرداد با قیمت ۱۹۰ هزار تومان شروع کردند و این قیمت تا یک هفته پیش هم هر کیلو گرم را تا ۲۳۵ هزار تومان هم فروختند، اما به یکباره با توقف عرضه و تقاضا بازار خرید و فروش از رونق افتاد.
اگرچه اختلاف قیمت فروش برنج سال گذشته یعنی متوسط ۸۵ هزار تومان تا ۲۴۰ هزار تومان امسال برای شالیکاران مازندران بسیار معنا دار و به نفع آنان است، اما بسیاری از تولید کنندگان از ترس این که محصولشان امسال هم پس از فروش به یکباره همه محصول، جهشی شود، در صدد فروختن محصول به صورت خرد هستند.
موضوع دیگری که شالیکاران مازندران را امسال برخلاف سال گذشته برای عرضه همه محصول مردد کرده است، علاوه بر این که معتقدند قیمت برنج کیفی مازندران به نسبت دیگر محصولات از جمله قیمت حبوبات، نرخ تورم و حتی برنج های خارجی کم است، از طرفی نسبت به نقد نشدن وعده های خریداران نیز هراس دارند، چراکه مبلغ معامله برای آنان قابل توجه تلقی می شود.
این که شالیکاران از قیمت فعلی برنج بسیار راضی هستند شکی نیست، اما می گویند چرا همین برنج در بازار بنکداری و فروشگاه های زنجیره ای شهرهای بزرگ ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار به فروش می رسد؟ آنان می گویند در صورتی که فاصله قیمت عمده فروشی تا بنکداری با همه هزینههای بوجاری، کیسه گیری، حمل و نقل و سود متعارف باید در هر کیلو گرم برنج طارم هاشمی و محلی حداکثر ۲۷۰ هزار تومان به دست مصرف کننده برسد.
اظهارات صاحبان چندشالیکوبی درشهرستان های ساری، بابل، آمل و حتی فریدونکنار نشان می دهد که بازار خرید و فروشی برنج طی یک هفته گذشته کاملا راکد شده است.
استان مازندران حدود یکهزار و ۲۰۰ واحد شالیکوبی دارد که علاوه بر تبدیل شالی به برنج سفید، به عنوان محل خرید و فروش برنج به صورت عمده نیز شناخته می شوند.
محمد پورموسوی مدیر یکی از واحدهای شالیکوبی در بابل و از آگاهان وضعیت بازار برنج مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ضمن تایید رکود بازار خرید و فروش در کارخانه ها گفت :برنج کیفی طارم هاشمی امسال از ۱۹۰ هزار تومان اواخر مرداد ماه امروز به ۲۴۰ هزار تومان افزایش یافت و بیشتر شالیکاران بخشی از محصول خود را به صورت نقد که رضایتمندی آنان را هم تامین کرده است، فروختند.
وی با توضیح این نکته که هنوز ۶۰ درصد محصول برنج در اختیار شالیکاران آماده عرضه در شالیکوبی ها وجود دارد، ادامه داد: از یک هفته گذشته به یکباره ۲ طرف معامله از خرید و فروش منصرف شده و بازار از رونق افتاد.
وی استدلال کرد که به نظر می رسد اختلاف قیمت بنکداری تا قیمت عمده فروشی سبب شد تا کشاورزان نسبت به عرضه برنج بار دیگر مردد شوند.
این کارشناس آگاه به بازار برنج مازندران اظهار کرد: بیشتر شالیکوبی های استان پیشرفته و مدرن شدند و در این واحد ها درصد شکستگی برنج نیز کمتر از پنج درصد است، یعنی نیازی به انجام بوجاری مجدد نیست و خریداران فقط متحمل هزینههای کیسه گیری و حمل می شوند.
پورموسوی به نظارت بازرسان جهاد کشاورزی و تعزیرات بر انبار شالیکوبی ها نیز اشاره کرد و توضیح داد: همه برنج های موجود در شالیکوبی های استان طبق مشخصات ثبت شده متعلق به کشاورزان است و خرید و فروش ها کاملآ شفاف ثبت و ضبط شده و قابل رصد است.
یکی دیگراز کارشناسان بازار برنج مازندران معتقد است که اختلاف قیمت برنج های مرغوب خارجی به نسبت قیمت برنج کیفی برای عمده مصرف کنندگان معنا دار نیست یعنی مصرف کنندگان برنج ارقام کیفی تولید داخل نظیر شیرودی، فجر و طارم هاشمی را که قیمت آن از ۱۷۰ هزار تومان تا ۲۳۰ هزار تومان است را به برنج های خارجی ترجیح می دهند.
وی توضیح داد: برنج های خارجی مرغوب پاکستانی و هندی از ۱۷۰ هزار تومان تا ۲۱۰ هزار تومان در بازار عرضه شود، قیمتی که با برنج های ایرانی اختلاف قابل توجهی ندارد.
وی درخصوص دلایل راکد شدن بازار خرید و فروش عمده ای برنج گفت: این که قیمت دلار به حدود صد هزار تومان برسد و از طرفی سیاست های خارجی کشور هم نامشخص باشد، خریدار و فروشنده را به برای معامله مردد کرده است.