تاریخ : جمعه, ۲۰ شهریور , ۱۴۰۵ Friday, 11 September , 2026

اخبار ویژه

کارکنان بانک‌ها تخلف مالیاتی را گزارش نکنند مباشر جرم هستند نرخ سکه ۱۴ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان شد پیش بینی تولید ۴۵ هزار تن چغندر قند در گلستان طرح اصلاح الگوی مصرف بر تعرفه برق مشترکان مازندران تاثیر زیادی ندارد دانشگاه گیلان رتبه هفتم دانشگاه های ایران را دارد اشتیاق خارجی‌ها به خرید برنج ایرانی نبرد داماش و ملوان در شهرآورد گیلان/ تلاش بادران و نود برای صدرنشینی بانک پاسارگاد در هند شعبه می زند سرگرمی مجلس با حذف صفر توزیع گسترده کالا‌های اساسی ویژه تکایا و هیئت‌های مذهبی شاخص های توسعه ای گیلان درسایه تکمیل طرح های زیربنایی ارتقا یافت اجرای امینانه نیت واقف موجب ترویج فرهنگ وقف می‌شود پرسپولیس هم‌چنان اولین تیم ایرانی در رده‌بندی باشگاه‌های جهان ایجاد ۱۵ هزار شغل در گلستان افزایش ارزآوری با طلای سیاه حدود ۹۰ درصد مطالبات چای‌کاران رامسر پرداخت شد بیش از ۶۲۰۰ پروانه بهره‌برداری صنایع صادر شده است بازار سیاه شیرخشک پیروزی یک طرفه والیبال ایران مقابل چین نگاهی به هزینه و درآمد خانوار ایرانی در سال ۹۷ سفارش پیامبر (ص) در مورد زنان استاندار گیلان بر لزوم رفع مقررات مخل صادرات تاکید کرد رئیس جمهور خبر داد: قطعی شدن واردات ۴۰ میلیون واکسن تا پایان شهریور

کد شما در این بخش
0

علت افزایش تورم خردادماه چه بود؟

  • کد خبر : 63407
  • 05 تیر 1401 - 15:54
علت افزایش تورم خردادماه چه بود؟

افزایش قیمت‌ها در خردادماه کوتاه‌مدت و گذرا خواهد بود، اما تورم حاصل از تداوم ارز ۴۲۰۰ تومانی، قطع به یقین تبدیل به تورمی مزمن و فراگیر در اقتصاد می‌شد.

افزایش قیمت‌های خردادماه کوتاه‌مدت و گذرا خواهد بود، اما تورم حاصل از تداوم ارز ۴۲۰۰ تومانی، قطع به‌یقین تبدیل به تورمی مزمن و فراگیر در اقتصاد می‌شد که در سال ۱۳۹۹ شاهد آن بودیم که دولت قبل برای تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی، به خرید ارز از بازار آزاد اقدام کردند و در نتیجه با تقاضای بسیار بزرگ دولت برای تامین ارز از بازار آزاد، نه‌تنها قیمت دلار در این سال به‌شدت صعودی شد، بلکه تورم سال ۱۳۹۹ از محل تخصیص ارز ترجیحی و کسری بودجه ارزی این سال، یکی از بزرگ‌ترین تورم‌های بعد از انقلاب بود.

حذف ارز ترجیحی و انتقال یارانه به انتهای زنجیره یکی از مهم‌ترین مسائلی بود که در ماه‌های ابتدایی سال ۱۴۰۱ به وقوع پیوست، این مسئله ازآن‌جهت که روی زندگی مردم تأثیر مستقیم داشت، بسیار مهم و با اهمیت بود.

حال با توجه به حذف ارز ترجیحی، اتفاقی که در خردادماه افتاد و افزایش تورم ماهانه خردادماه، درمورد تصمیم دولت تشکیک‌هایی ایجاد شد که آیا این تصمیم درست بوده است یا خیر؟، مسئله حذف ارز ترجیحی یک مسئله چندبعدی است که باید به همه ابعاد آن توجه کرد و با توجه به یک بعد نمی‌توان نتیجه‌گیری کرد.

تخصیص ارز ترجیحی به گفته رئیس سابق بانک مرکزی در سال ۹۹ موجب شد که دولت به دلیل عدم فروش نفت، برای تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی، به خرید ارز از بازار آزاد اقدام کرد و نتیجتاً با تقاضای بسیار بزرگ دولت برای تامین ارز از بازار آزاد، نه‌تنها قیمت دلار در این سال به‌شدت صعودی شد، بلکه تورم سال ۱۳۹۹ از محل تخصیص ارز ترجیحی، یکی از بزرگ‌ترین تورم‌های بعد از انقلاب بود.

از طرف دیگر کالاهای مشمول ارز ترجیحی نیز با قیمت‌های بسیار بیشتر از قیمت تمام شده آن‌ها با ارز ۴۲۰۰ تومانی به دست مصرف‌کننده می‌رسید و این ارز حتی به نفع مصرف‌کننده نیز نبود.

در این شرایط تصمیم صحیح سیاست‌گذار برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و انتقال عواید آن به انتهای زنجیره و پرداخت یارانه نقدی به مردم، بسیار اثرگذار و در بلندمدت بسیار هدفمند تورم را کاهش خواهد داد.

ملاک دیگر اینکه برای محاسبه تورم، باید به کل سال توجه کرد و افزایش قیمت‌ها در خردادماه و تورم این ماه ملاک کل تورم اقتصاد ایران نخواهد بود؛ از طرف دیگر تورم خردادماه حاصل سه اتفاق دیگر نیز هست، اولین موضوع بحث تورم سال گذشته بود که با شروع سال جدید در فصل بهار با افزایش قیمت در اجناس ظهور پیدا می‌کند، نقطه دوم افزایش تورمی، افزایش ۵۷ درصدی حقوق‌ها بود که هم‌زمان با افزایش نرخ کالاهای اساسی در دیگر بخش‌ها ورود کرد.

مهم‌ترین نقطه افزایش قیمت‌ها در خردادماه نیز بحث انتظارات تورمی بود که از همه مهم‌تر و بستر ایجاد دو تورم اولی بود و در آخر هم مشخصاً افزایش حدود ۶۰ تا ۲۵۰ درصدی کالاهای اساسی که قبلاً ارز ۴۲۰۰ تومانی می‌گرفتند و حالا حذف شدند.

همه این موارد در حالی است که افزایش قیمت‌های خردادماه کوتاه‌مدت و گذرا خواهد بود، اما تورم حاصل از تداوم ارز ۴۲۰۰ تومانی، قطع به یقین تبدیل به تورمی مزمن و فراگیر در اقتصاد می‌شد که در سال ۱۳۹۹ شاهد آن بودیم که برای تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی، به خرید ارز از بازار آزاد اقدام کرد و نتیجتاً با تقاضای بسیار بزرگ دولت برای تامین ارز از بازار آزاد، نه‌تنها قیمت دلار در این سال به‌شدت صعودی شد، بلکه تورم سال ۱۳۹۹ از محل تخصیص ارز ترجیحی و کسری بودجه ارزی این سال، یکی از بزرگ‌ترین تورم‌های بعد از انقلاب بود.

از طرف دیگر با توجه به وضعیت فعلی جهان در زمینه تامین مواد غذایی، جنگ روسیه و اوکراین به‌عنوان دو کشوری که تامین کننده بزرگ غلات اروپا و جهان بودند و در نتیجه آن افزایش چشمگیر مواد غذایی، به طور قطع حتی با تخصیص ارز ترجیحی نیز در این سه‌ماهه با شوک قیمتی در کالاهای اساسی نظیر گندم و روغن بودیم.

مهدی هاشم زاده- کارشناس مسایل اقتصادی

منبع: ایرنا

لینک کوتاه : https://eghtesadgostareshomal.ir/?p=63407
کد شما در این بخش

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.