تاریخ : چهارشنبه, ۲۹ مهر , ۱۴۰۵ Wednesday, 21 October , 2026

اخبار ویژه

توزیع مناسب اسکناس نو در شعب بانکی روند صعودی صادرات کالاهای غیرنفتی از گمرکات مازندران تندباد به سربندی ۹۵ واحد ساختمانی در املش خسارت زد بیش از ۱۲میلیارد تومان اعتبار صندوق توسعه ملی به منابع طبیعی گلستان اختصاص یافت افزایش ۲۰ درصدی تولید کاغذ بسته‌بندی در سال گذشته هشت همت اعتبار برای مدیریت فاضلاب استان تخصیص یافت سه هزار بسته سیگار قاچاق در نواحی مرزی گنبدکاووس کشف شد انسداد کامل محور کندوان با نیوجرسی‌ها بتونی جهش ۳۰ هزار واحدی شاخص بورس در آخرین روز کاری هفته چاقوکش دستگیر شد توسعه اقتصادی با پیوست فرهنگی و رسانه ای پیوند خورده است برهنه برای موبایل؟ اجرای افزایش حقوق سال ۹۷ بازنشستگان کشوری از خرداد ماه تقویت محور راهبردی اوراسیا پس از جنگ ایران انگشتر رهبری چرا مالیات خانه‌های خالی اجرایی نشد؟ یخبندان ده روزه /از پیش بینی تا واقعیت بیم و امیدهای گواهی سپرده خاص جزییات جدید از تغییر ساختار بودجه امضای برنامه اجرایی همکاری سازمان ملی استاندارد ایران و غنا نظارت بر بازار شهرستان نور تشدید شد سهم اندک صنعت بیمه از حجم نقدینگی گزینه قطعی ملت ایران مقاومت است/ مذاکره سم است؛ جنگ هم نمی‌شود

کد شما در این بخش
♥1

راه دشوار مهار تورم

  • کد خبر : 37102
  • 10 خرداد 1399 - 5:41

کسری شدید بودجه و عدم تحقق درآمدهایی که دولت در لایحه بودجه پیش‌بینی کرده بود، دستیابی به هدف تورمی بانک مرکزی را دشوار می‌سازد.

سیدعزیز آرمن*از نظر تئوریک، کنترل تورم، حفظ ثبات قیمت‌ها و همچنین کنترل نرخ ارز جزو اهداف اساسی و فلسفه مدیریتی بانک‌های مرکزی در طول زمان بوده است. از این رو هدف‌گذاری تورمی بانک مرکزی قدم مثبتی است که اخیرا برداشته شده و مورد تاکید مقامات پولی و دولتی قرار گرفته است. اما در شرایط فعلی اقتصاد ایران، بانک مرکزی نمی‌تواند به تنهایی به هدف تورمی‌اش دست یابد. با این حال به هر میزان که بدنه دولت و سیاست‌های مالی اقتصاد با سیاست‌های پولی بانک مرکزی هماهنگ باشد و انضباط پولی و مالی در کنار یکدیگر قرار گیرد، بانک مرکزی به هدف تورمی تعریف‌شده خود در اقتصاد نزدیک می‌شود.
اما کسری شدید بودجه و عدم تحقق درآمدهایی که دولت در لایحه بودجه پیش‌بینی کرده بود، دستیابی به هدف تورمی بانک مرکزی را دشوار می‌سازد. برای اینکه بتوانیم تاثیرپذیری اقتصاد از کسری درآمدهای دولت را بررسی کنیم اول باید بدانیم حجم واقعی کسری بودجه چقدر است و دوم اینکه راه‌های تامین کسری بودجه را شناسایی کنیم. اگر دولت بخواهد از منابع بانک مرکزی برای پوشش کسری بودجه استفاده کند به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر ذخایر بانک مرکزی فشار می‌آورد و به صورت تورم در اقتصاد ظاهر می‌شود. اما اگر سیاستگذار مسیرهای تامین کسری بودجه را تغییر دهد و کمتر به استقراض از بانک مرکزی روی بیاورد، فشار بر اقتصاد کمتر خواهد بود.
دولت می‌تواند با انتشار اوراق مالی و استقراض از مردم و همچنین تامین مالی از طریق بازار سرمایه، بخشی از درآمدهای ازدست‌رفته‌اش را تامین کند. اما در مقایسه با اندازه و رقم کسری بودجه، در پیش گرفتن چنین سیاست‌هایی نمی‌تواند به طور کامل کسری بودجه را جبران کند. بنابراین به دلیل بالا بودن کسری بودجه در سال جاری، دولت هر مسیری را که در پیش بگیرد باز هم مجبور خواهد شد بخشی از منابع مورد نیازش را از بانک مرکزی تامین کند. این کار ممکن است به صورت غیرمستقیم و از طریق فروش اوراق مالی به شبکه بانکی و سپرده‌گذاری بانک‌ها در بانک مرکزی اتفاق بیفتد. این موضوع ذخایر بانک مرکزی را تحت فشار قرار می‌دهد و درنتیجه نرخ تورم را افزایش می‌دهد. از این رو تحقق هدف تورمی ۲۲ درصدی بانک مرکزی با وجود مشکلات فراوان اقتصادی و بالا بودن کسری بودجه جای تردید بسیار دارد.
* اقتصاددان

حهان صنعت

لینک کوتاه : https://eghtesadgostareshomal.ir/?p=37102
کد شما در این بخش

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.