تاریخ : چهارشنبه, ۱۸ شهریور , ۱۴۰۵ Wednesday, 9 September , 2026

اخبار ویژه

جمع آوری پوشاک قاچاق/ بحث گران کردن بنزین به هیچ عنوان مطرح نیست پرسپولیس محروم شد چالش واژگان در بانکداری اسلامی هشت اولویت بخشش سود بیماری مزمن اقتصاد ایران اعضای کمیسیون پنچ گانه شورای اسلامی رشت انتخاب شدند عرضه ارز زوار اربعین در بانک‌های منتخب و صرافی‌های مجاز فضای فرهنگی هنری گیلان ۱۶ هزار مترمربع توسعه یافت سهم ۱۵درصدی تراکنش های زیر پنج هزار تومان پیرمرد 60ساله شکارچی پسر بچه ها بود جوجه ریزی ۱۰ میلیون قطعه‌ای در مازندران برخورد با ۱۴۱ مورد تخلف برداشت غیرمجاز شن و ماسه در گیلان یارانه معیشتی بهمن ماه فردا واریز می‌شود نگاهی به دکتر سعید محمد کاندید احتمالی انتخابات خلع ید ۳ هزارمتر از اراضی ملی قائم شهر آوار بودجه بر جامعه کارگری دستگیری ۴ حفار غیر مجاز در تپه‌های تاریخی نور تعاونی‌های مازندران تا ۱۹ خرداد فرصت ثبت‌نام در جشنواره را دارند ۲۸اردیبهشت ماه ، بازدید از موزه های گیلان رایگان است ساخت «پل طبیعت» بر روی رودخانه چشمه‌کیله گیلان میزبان نیمی از مزارع خاویار کشور مهلت لغو سفارش فروش سهام عدالت تا پایان هفته جاری شرط بندی بر سر دخترخاله

کد شما در این بخش
0

نقش زمین در اقتصاد مسکن

  • کد خبر : 92290
  • 05 مهر 1404 - 11:45
نقش زمین در اقتصاد مسکن

وزارت راه‌وشهرسازی با توجه به وظایف قانونی و جایگاه تخصصی‌اش نقشی کلیدی در مدیریت بازار زمین و مسکن دارد.

به گزارش اقتصاد گستر شمال ،نقش و وزن زمین در اقتصاد مسکن غیرقابل چشم‌پوشی است. زمین به‌عنوان پایه اصلی تولید مسکن مهم‌ترین مولفه در تعیین قیمت نهایی واحدهای مسکونی محسوب می‌شود. در کلانشهرهایی مانند تهران، سهم زمین در هزینه تمام‌شده ساخت و عرضه واحدهای مسکونی بیش از ۶۰ تا ۷۰‌درصد برآورد می‌شود؛ عددی بسیار قابل‌توجه که نشان می‌دهد حتی با کاهش سایر هزینه‌ها، قیمت زمین همچنان تعیین‌کننده اصلی است. در سایر شهرهای کشور این سهم بین ۴۰ تا ۵۰‌درصد قرار دارد اما باز هم وزن بالای زمین در مقایسه با دیگر عوامل ساخت‌وساز اهمیت آن را روشن می‌کند.

بررسی آمار و داده‌های رسمی نشان می‌دهد که زمین عملا بیشترین نقش را در شکل‌دهی به قیمت مسکن دارد و به همین دلیل نمی‌توان بدون توجه به این مولفه، راهکاری پایدار برای تعادل‌بخشی به بازار ارائه کرد. در این میان سیاست‌های مربوط به تامین زمین، نحوه برآورد منابع مالی و همچنین شیوه ارائه تسهیلات برای ساخت واحدهای مسکونی اهمیت ویژه‌ای دارند. اینها مسائلی هستند که تنها با ورود مستقیم دولت و برنامه‌ریزی منسجم می‌توانند به نتیجه برسند چراکه بازار به‌تنهایی قادر به حل معضل زمین نیست و نیاز به تصمیمات کلان و اجراهای عملیاتی احساس می‌شود.

وزارت راه‌وشهرسازی در این میان به عنوان نهاد اصلی، مالک و مدیر بخش گسترده‌ای از زمین‌های کشور است. بخش زیادی از زمین‌های واقع در محدوده‌های شهری و روستایی به نوعی در اختیار این وزارتخانه قرار دارد و انتظار می‌رود تخصیص آنها در راستای اهداف عمومی صورت گیرد. منطقی‌ترین انتظار این است که اولویت واگذاری زمین‌ها به طرح‌های مسکن حمایتی اختصاص یابد تا اقشار کم‌درآمد و جامعه هدف از این منابع بهره‌مند شوند. با این حال پرسش اساسی آن است که آیا دولت دارای یک برنامه روشن و مدون برای تامین مسکن است یا خیر؟ و اگر چنین برنامه‌ای وجود دارد، چه میزان منابع و ظرفیت برای اجرای آن اختصاص داده می‌شود؟

البته وزارت راه‌وشهرسازی تنها نهاد تصمیم‌گیرنده در این حوزه نیست. سایر دستگاه‌های دولتی و عمومی نیز مالک زمین‌ها و املاک فراوانی هستند که می‌توانند بر بازار مسکن اثرگذار باشند. برای نمونه بانک‌ها از بزرگ‌ترین مالکان واحدهای مسکونی در کشور محسوب می‌شوند. آنها برای حفظ و افزایش دارایی‌های خود، اقدام به ساخت یا تملک حجم قابل‌توجهی از خانه‌ها کرده‌اند. این موضوع اگرچه برای بانک‌ها سودآور است اما به دلیل عرضه نشدن این واحدها در بازار، به تعمیق بحران کمبود مسکن دامن زده بنابراین دولت باید سازوکاری ایجاد کند که بانک‌ها و دیگر نهادهای مشابه، بخشی از این واحدها را در اختیار بازار قرار دهند و به تامین نیاز واقعی خانوارها کمک کنند.

وزارت راه‌وشهرسازی با توجه به وظایف قانونی و جایگاه تخصصی‌اش نقشی کلیدی در مدیریت بازار زمین و مسکن دارد. شرایط کنونی کشور که با کمبود جدی واحدهای مسکونی و فشار سنگین بر مستاجران همراه است، بیش از هر زمان دیگری ضرورت ایفای این نقش را برجسته می‌کند. در صورت بی‌توجهی به این مسوولیت، مشکلات مسکن می‌تواند ابعاد گسترده‌تری به خود بگیرد و فشار اقتصادی بر خانوارها دوچندان شود. نباید فراموش کرد که وضعیت کلی اقتصاد کشور نیز بر بازار مسکن اثرگذار است. بازارهای موازی همچون ارز و طلا با سرعت بالای رشد قیمتی به‌طور غیرمستقیم بازار مسکن را نیز تحت تاثیر قرار داده و موج‌های تورمی جدیدی را شکل می‌دهند. حتی اگر بازار مسکن دیگر کشش چندانی برای افزایش شدید قیمت‌ها نداشته باشد، رکود همراه با تورم بالا پدیده‌ای است که در نیمه دوم سال می‌تواند بر این بخش حاکم شود. این ترکیب رکود و تورم شرایطی بسیار دشوار را هم برای سازندگان و هم برای مصرف‌کنندگان واقعی رقم خواهد زد. در چنین شرایطی تنها راه باقیمانده برای دولت اقدام به‌موقع و استفاده از ظرفیت‌های حمایتی و منابع در اختیار خود است. دولت باید با آزادسازی زمین‌های مازاد، تسهیل تامین مالی، ارائه تسهیلات کارآمد و نظارت جدی بر بازار، زمینه افزایش عرضه مسکن و کاهش فشار بر مستاجران را فراهم کند. تنها از این مسیر می‌توان امیدوار بود که بازار مسکن از وضعیت بحرانی فعلی فاصله بگیرد و به سمت ثبات نسبی حرکت کند.

لینک کوتاه : https://eghtesadgostareshomal.ir/?p=92290
کد شما در این بخش

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.